Radka Deckerová Krimi

Stredoškoláci falšovali peniaze

Dvaja stredoškoláci falšovali v okrese Revúca peniaze. Vo väzení teraz môžu stráviť sedem až desať rokov.

Vyšetrovateľ obvinil zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov 18-ročného Pavla z Muránskej Zdychavy a 18-ročného Richarda z Jelšavy. Obvinený Pavel od decembra minulého roka v mieste bydliska pomocou multifunkčného zariadenia striekanou bezkontaktnou tlačou vyrobil najmenej sedem falzifikátov 20-eurových bankoviek s úmyslom použiť ich ako pravé. Následne tieto falošné bankovky prostredníctvom ďalšej osoby uvádzal do obehu. Výskyt falošných bankoviek zaznamenali 27. februára v potravinách a 3. marca v lekárni v Jelšave.
Expertízou zaistených platidiel v Národnej banke Slovenska sa zistilo, že sa ide o falzifikáty so stupňom nebezpečnosti 5 ako nepodarený falzifikát. Obvinený Richard si od svojho spolužiaka Pavla vzal v škole najmenej štyri 20-eurové bankovky a tieto sa minimálne dvakrát snažil použiť ako pravé, no nevyšlo mu to.
V rodinnom dome obvineného Pavla policajti našli a zaistili multifunkčné zariadenie, na ktorom bankovky vyrobil. Okrem 20-eurových bankoviek vyrobil aj 50-eurovú. Minimálne päť 20 euroviek dal dvom svojim spolužiakom, z ktorých Richard chcel bankovky aj použiť.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM