Jaroslav Dodok Rôzne

Študenti, chcete peniaze na VŠ? Tu je pár možností...

Predovšetkým budúcim prvákom odporúčame prečítať si o možnostiach financovania vysokej školy iným spôsobom, ako neustálym vypytovaním peňazí rodičov. A možno sa vám zdá začiatok akademického roka ešte ďaleko, ale vždy lepšie myslieť vopred, než neskô

Podľa prieskumu portálu Študentské financie denné štúdium na vysokej škole vychádza na približne 1000 až 1500 eur ročne (podľa školy a mesta, kde študujete). Do výpočtov bola zarátaná cena za ubytovanie na internáte, cestovanie MHD či obedy v školskej jedálni.

Každý študent však potrebuje, samozrejme, jesť viac krát denne, kúpiť si kozmetiku, oblečenie, používať internet a mobil, ale aj knihy a všeličo iné, čo vyžaduje škola, v závislosti od odboru. A pokiaľ študent netrávi všetok voľný čas iba na internáte, ale čo i len raz týždenne vyrazí von zabaviť sa, náklady na vysokoškolský život sa poľahky zdvojnásobia oproti 100 – 150 eurám mesačne.

V zásade máte tri možnosti, ako si zaplatiť tieto výdavky – štipendium, pôžička a práca.

Sociálne štipendium odteraz až 270 €[/size][/co­lor]

Základnou možnosťou je získanie štipendia – sociálneho alebo prospechového. To druhé patrí iba úzkej skupine najlepších študentov. Sociálne je určené denným študentom, ktorých rodinná finančná situácia nedovoľuje pokryť náklady na štúdium (zväčša deti nezamestnaných rodičov a pod.). Podmienkou je podať si žiadosť na škole, ktorá rozhoduje o jeho (ne)pridelení.

Okrem splnenia sociálnych podmienok, nevyhnutnosťou je aj to, že dosiaľ nemáte titul v práve študovanom stupni vysokoškolského štúdia a neprekročili ste štandardnú dĺžku štúdia. Škola rozhodne zväčša do 30 dní, v zložitých prípadoch to môže trvať dlhšie. Pozitívom je, že vám ho vyplatia aj spätne – odo dňa podania žiadosti, ale i to, že od šk. roka 2012/2013 sa zvýši na 225 €, resp. až na 270 € mesačne, podľa toho, či študujete ďalej ako 30 km od vášho trvalého bydliska.

Pôžička pre každého s bezkonkurenčnými podmienkami[/si­ze][/color]

Podľa aktuálnych informácii Minister školstva Dušan Čaplovič plánuje presadiť, aby si študenti mohli požičať akúkoľvek vysokú sumu.

Sociálne štipendium však nepatrí každému, možno vám ho neschvália kvôli niekoľkým eurám, ktorými prekročíte určenú hranicu, alebo študujete dlhšie, ako je bežné, prípadne externe. Vy všetci máte nárok na študentskú pôžičku poskytovanú štátom s podmienkami, akým sa nevyrovná žiadna komerčná banka. Splácať ju budete až po skončení štúdia, počas neho sa neúročí a počas splácania iba vo výške 3% p.a. (komerčné banky od 8 do 11% p.a. od prvého dňa poskytnutia pôžičky). Požičať si môžete každý rok od 331€ až do 1 327 €.V prípade potreby zaplatenia školného až 2 655 €.

Práca po celý rok [/size][/color]

Pokiaľ si nechcete narobiť dlhy už počas štúdia, zrejme budete musieť pracovať popri štúdiu celoročne. To okrem peňazí prináša aj mnoho ďalších výhod – získanie skúsenosti, kontaktov a snáď aj prax v odbore, ktorý študujete, čo je pre zamestnávateľov ďaleko dôležitejšie, než titul pred menom.

Možností je však viac – niekedy stačí iba „predať“ váš talent a hlavne nebáť sa neúspechu z oslovenia firiem. A možno získate omnoho viac než „len“ peniaze. Ale o tom niekedy nabudúce.

Už čoskoro vám prinesieme rady, čo robiť, aby si spomedzi uchádzačov do zamestnania (nielen popri škole) vybrali práve vás.

[color=#ff0000]­VIAC NOVINIEK Z UNIKÁTNEHO PORTÁLU ŠTUDENT24.sk NÁJDETE[link=http://www­.student24.sk/clan­ky?all] TU![/link][/co­lor][size=15][/si­ze]

student24.sk/Kornel Kubík foto:sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM