Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Rysy spod Tatier kolonizujú Francúzsko a Nemecko

Vzácne mačkovité šelmy previezli ochranári kamiónom do viac ako tisíc kilometrov vzdialeného pohoria Palatinat, kde by mali obnoviť vyhynutú populáciu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rysy spod Tatier kolonizujú Francúzsko a Nemecko
Zdroj: TASR

Slovenská príroda je nielen krásna, ale aj výnimočne bohatá na zver, ktorá už vo väčšine Európy dávno vyhynula. Je to najmä medveď a rys, ktorým sa stále v slovenských horách darí.

Naša najväčšia mačkovitá šelma sa teraz stala súčasťou francúzsko-nemeckého projektu, ktorý ju ako moderného migranta previezol do západnej Európy. Píše o tom francúzsky portál La Republicain Lorrain.

Výborná genetika

Luna, Kaja a Lucky sú mená troch slovenských rysov, ktoré po vypustení v ich novej domovine rýchlo zmizli v lese. “Sú to siroty, jeden samček a dve samičky vo veku päť, tri a jeden rok. Odchytili ich v slovenských Karpatoch,” píše francúzsky portál.

Presnejšiu lokalitu ich pôvodného teritória článok neuvádza. Píše však, že “Karpaty majú jedinú populáciu rysa v Európe, ktorá nikdy nevyhynula, čo ju robí geneticky veľmi kvalitnou.”

ČÍTAJTE AJ: SVET O SLOVENSKU: Tatranské medvede valcujú britské médiá!

Ochranári vybrali pre slovenské rysy nový domov v hustom lese Palatinat na juho-západe Nemecka. Dúfajú, že krásne mačky sa uchytia a postupne sa presunú aj cez neďalekú francúzsku hranicu do pohoria Vosges du Nord. V prípade úspechu by v najbližších piatich rokoch mali dostať ešte ďalších dvadsať kamarátov.

Druhý pokus

V Palatinat nevideli rysa už dvesto rokov. Zhruba pred dvadsiatimi rokmi sa to ochranári snažili napraviť a obnoviť ich tamojšiu populáciu. Nepodarilo sa to a elegantného dravca zaznamenali v tejto oblasti naposledy v roku 2000.

Podobným neúspechom dopadli rovnaké snahy aj vo Francúzsku. Ochranári tak dúfajú, že druhý pokus so slovenskými rysmi už bude konečne úspešný. Zopár jedincov tejto mačkovitej šelmy žije vo francúzskom pohorí Jura a projekt počíta s tým, že by sa spojili s novou slovenskou krvou a osviežili tak svoj genofond.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Írski teroristi nakupujú zbrane pod Tatrami

Podobne ako na Slovensku sú najväčším nepriateľom veľkých šeliem poľovníci, ktorí ich vnímajú ako konkurenciu, ktorá im strháva najkrajšie kusy vysokej zveri. Francúzsko – nemeckí ochranári preto odviedli “mimoriadnu prácu s nemeckými poľovníkmi, ktorí dnes oficiálne projekt podporujú,” píše portál.

Zároveň však dodáva, že minulé neúspechy so snahou obnoviť populáciu rysa súviseli práve s nepriateľským postojom miestnych poľovníkov. Slovenské šelmy dostali obojky s vysielačkami, ktoré ochranárom prezradia, ako sa im v novej domovine darí a kam sa až na svojich mačacích pochôdzkach zatúlajú.

Ilustračné foto, TASR

rys
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM