Peter Handzuš Rôzne

Svetová astronomická elita sa stretne vo Vysokých Tatrách

Astronómovia z celého sveta sa na budúci týždeň stretnú vo Vysokých Tatrách. Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) totiž organizuje sympózium Medzinárodnej astronomickej únie (IAU). Ide o 282. stretnutie pod názvom From Interacting Bin

Ladislav Hric z AÚ SAV informoval, že stretnutie sa uskutoční od 18. do 22. júla v kongresovom centre SAV Academia v Starej Lesnej. „Hlavnou témou sympózia je metodika výskumu, ktorá spája interagujúce dvojhviezdy a extrasolárne planéty, čo sú oblasti mimoriadne aktuálne,“ vysvetľuje Hric.

Na podujatí prisľúbilo účasť viac ako 190 odborníkov z celého sveta. „Minulý rok sme si pripomenuli 130. výročie narodenia Milana Rastislava Štefánika, ktorý bol z nášho pohľadu najznámejším slovenským astronómom a tohto roku si zase pripomíname okrúhle 110. výročie narodenia Antonína Bečvářa, zakladateľa observatória na Skalnatom plese a medzinárodne známeho astronóma, ktorý položil základy nového odboru nebeskej kartografie,“ zdôvodnil konanie sympózia na Slovensku Hric.

Za jeho symbol si organizátori zvolili obraz maliara Martina Benku, ktorý vyjadruje históriu Slovenska, krásu prírody a pracovitosť slovenského ľudu. Sympózium IAU je v rámci vedeckých podujatí podľa Hrica na najvyššej priečke a organizácia podujatia je ocenením dlhoročnej práce a vysokej úrovne výskumu v stelárnom oddelení AÚ, a to aj napriek nepriaznivej finančnej situácii.

„Veda na Slovensku trpí nedostatkom financií, čo sa v konečnom dôsledku prejavuje nezáujmom mládeže hlavne o štúdium prírodných vied. Preto môžeme pokladať za veľký úspech slovenských astronómov, že na týždeň príde svetová astronomická elita zo špičkových vedeckých ústavov a univerzít k nám do Vysokých Tatier,“ upozornil Hric.

Okrem iných sa na sympóziu zúčastní aj profesor Ivan Hubený, ktorý do Tatier príde až z Arizony, kde prednáša na významnej tamojšej univerzite. „V piatok 22. júla o 17. hodine bude prednášať v zasadačke Mestského úradu v Poprade o štúdiu planét vo vzdialenom vesmíre, ktoré sa v posledných rokoch objavujú aj za hranicami našej slnečnej sústavy, čiže o planétach extrasolárnych,“ doplnil Hric. Prednáška bude súčasne prezentovať závery sympózia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM