Rôzne

To je nápad... V revúckej škole vyučujúcich zastúpili rodičia!

V jednej z revúckych základných škôl patril týždeň rodičom. Tí sa vžili do roli učiteľov a nepotrebovali žiadne učebnice, či príručky. Podelili sa s nimi o to, čo sa nedá vyčítať zo žiadnych kníh. Odovzdali im svoje skúsenosti a svoju múdrosť.

Ilustračný obrázok k článku To je nápad... V revúckej škole vyučujúcich zastúpili rodičia!
Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že lepšie je raz vidieť a zažiť ako len počuť sa presvedčili všetci žiaci Základnej školy J. A. Komenského v Revúcej. V priebehu celého týždňa ich prišli pozrieť a stráviť s nimi vyučovaciu hodinu ich rodičia, či starí rodičia. Ich prítomnosť si žiaci vychutnávali.

Jeden deň v roli učiteľa

Učiť sa dá aj bez toho, aby sme zobrali do rúk knihu, robili si poznámky, počítali, čítali. A dá sa to aj bez učiteľov. Neveríte? Na jeden deň zastúpili vyučujúcich rodičia žiakov. Tí sa prišli podeliť s nimi o ich životné skúsenosti, porozprávali o svojej práci, o svojich záľubách. Pripravili si zaujímavé prezentácie, prostredníctvom ktorých priblížili svoju prácu.

Deti sa tak dozvedeli napríklad ako sa pracuje v zahraničí na stavbách ciest, ako pracujú opatrovateľky, ako sa dá založiť súkromná firma a aj to ako sa vyrábajú podlahy. Tiež vedia ako sa tvorí časopis, kto všetko je na jeho tvorbu potrebný. Dokonca už vedia aj to ako chytať ryby a aké sú najväčšie úlovky.

Náročné učiteľské povolanie

Ako sa cítili rodičia v úlohe učiteľov? „Pocity by som jedným slovom nazvala zmiešané. Par dní vopred som sa tešila, že to bude pre mňa trochu zmena a dnes od rána som mala stiahnutý žalúdok, že či mi toto bolo treba, pričom to som nešla učiť prvý krát v živote, ale zvládla som to. Nebyť ich učiteľky, ťažšie by som to zvládala. Na konci hodiny som už bola sama sebou. Je to pekné, ale veľmi ťažké povolanie a mám pocit, že človek sa učiteľom musí narodiť. Bol to pekný zážitok. Môj syn bol neskutočne pyšný, že ho učí jeho mama. Stálo to za to!“ prezradila mamička Milka Javorčíková.

Ocenili túto prácu a naozaj uznali, že to teda vôbec nie je ľahké. „Napriek tomu, že moje povolanie deti dobre poznajú a denne sa stretávajú s „pani učiteľkou“, predsa len môžem povedať, že vyučovanie v škole a vyučovanie hry na nástroj sa trochu líši. Dvere 2. A triedy som teda otvárala s obavou, ako deti zaujmem. Ako náhle však videli pod mojou pazuchou hudobný nástroj keyboard, bolo mi jasné, že to bude pre nich niečo ako nová hračka. 45minút spievania a hrania ubehlo ako voda. Deti boli nadšené, bolo vidieť, že radi spievajú, boli vnímavé a ochotne so mnou spolupracovali. Som rada, že som s nimi mohla stráviť trochu času a aj keď som učiteľka, musím uznať, že práca s toľkými deťmi v triedach je náročná,“ povedala ďalšia mamička Milinka Chalupková.

Rodičom sa podarilo deti zaujať

Skvelý nápad, ktorý zožal úspech medzi deťmi, rodičmi i samotnými učiteľmi. „Rodičia si s nami vymenili úlohy a porozprávali žiakom o svojej práci alebo koníčkoch. Nebolo to však len rozprávanie ale aj praktické činnosti. Celý tento projekt hodnotím ako veľmi prospešný a podnetný, či už pre žiakov, učiteľov, rodičov a verím, že sa ešte zopakuje,“ hovorí učiteľka 7. A Gabika Simonová.

Dostať do pozoru plnú triedu detí nie je také jednoduché, ale rodičom sa to podarilo. „Deň Rodičia učiteľmi mal naozaj veľký úspech. V mojej triede v 1. B sa ho zúčastnili a čas si našli 5 rodičia. Mali sme ho pestrý, ako sa povie: z každého rožka troška – športovali sme na KICK BOXE, dozvedeli sme sa veľa zaujímavého o stavbe domu, ako aj o práci v Slovenských magnezitových závodoch a tiež o práci v supermarkete. Nakoniec sme si pochutili na úžasnej torte, ktorú sme si vlastnoručne vyzdobili. Rodičom sa podarilo deti zaujať,“ zhodnotila učiteľka Katarína Potocká.

Zdroj: Žiaci a učitelia Základnej školy J. A. Komenského v Revúcej

Foto: archív Základná škola J. A. Komenského v Revúcej

V revúckej škole vyučujúcich zastúpili rodičia!
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM