Peter Simon Rôzne Správy

TOTO nám môžu len závidieť: Július Barczi o nájdenom unikáte z Betliara, FOTO

Okrem zavŕšenia výstavy 1890 Seriál vs. história mohli prítomní na vlastné oči vidieť aj poriadny skvost. V Betliari ukončili výstavu derniérou. Výstavu videlo viac ako 65-tisíc ľudí.

Ilustračný obrázok k článku TOTO nám môžu len závidieť: Július Barczi o nájdenom unikáte z Betliara, FOTO
17
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Výstava 1890 Seriál vs. história sa dostala do svojho finále. V múzeu preto pripravili derniéru výstavy. Okrem toho však odprezentovali aj unikát, ktorý našli pri natáčaní známeho seriálu. Derniéra sa uskutočnila 1. októbra 2017 od 16:00 hod. Výstava sa niesla v znamení seriálu 1890. Na nej ste mohli rekvizity a kostýmy zo seriálu 1890 a výstavu mapujúcu záver 19. storočia, na ktorej prezentovali vyše 120 zbierkových predmetov zo slovenských a zahraničných múzeí a inštitúcií, okrem toho aj šperky grófky Františky Andrássyovej a jej šaty, ktoré boli len nedávno kompletne zreštaurované. Medzi šatami a módnymi doplnkami, ako sú kabelky či slnečníky si najväčšiu pozornosť zaslúžila jedinečná smútočná róba z čierneho hodvábu, ktorú mala grófka Františka na pohrebe cisárovnej Sisi v roku 1898.

Vysoká návštevnosť

Múzeum Betliar pripravilo na záver mimoriadne úspešnej letnej sezóny derniéru doteraz najnavštevovanejšej výstavy s názvom „1890 – Seriál vs. história“, ktorú doteraz videlo viac ako 65 000 návštev­níkov, z toho približne 10 600 zahraničných návštevníkov. Na derniére nechýbalo zhodnotenie letnej sezóny a aj prípitok s kurátormi, kde nadšencov histórie oboznámili s ďalšími plánmi na nastávajúcu zimnú a letnú sezónu.

„Okrem dobrej jazzovej hudby v podaní Mariety Roxerovej a Petra Henriczyho a prípitku riaditeľ múzea Július Barczi ukázal aj unikátny nález stredovekého rukopisu, tzv. Knihy hodiniek Ilony Andrássyovej, za ktorú dostalo múzeum prestížnu cenu časopisu Pamiatky a múzeá v kategórii Objav roka,“ povedala Judita Krajčiová z múzea.

Umenie konca 19. storočia reprezentoval na výstave plagát významného českého maliara tvoriaceho v Paríži Alfonza Muchu, diela Ladislava Mednyánszkeho či svetovo známeho francúzskeho sochára Augusta Rodina. „Druhá polovica 19. storočia bola charakteristická predovšetkým množstvom vynálezov a technických výdobytkov, ktoré boli aj na výstave zastúpené. Návštevníci mohli obdivovať jeden z prvých telefónov, bicykel, radiátory, fotoaparáty a i., ktoré na výstavu zapožičalo Technické múzeum v Košiciach,“ spresnila Krajčiová.

Riaditeľ múzea o nájdenom unikáte

Výstava bola podľa riaditeľa múzea Júliusa Barcziho najúspešnejšou za posledné dlhé obdobie. „Ja verím, že budú ešte aj úspešnejšie,“ povedal riaditeľ.

Ako povedal na derniére riaditeľ múzea, kniha hodiniek má rozmery 85 × 65 × 30 mm a má 276 fólií, teda pergamenových listov. Pochádza z 15. storočia. Najbližšiu podobnosť má kniha hodiniek z Betliara s tou, ktorá sa nachádza v múzeu v Baltimore.

Samotný nález bol podľa riaditeľa tak trochu bizarný. Stalo sa to pri premiestňovaní jednej komody. „Už hneď pri objave sme vedeli, že to je niečo neobvyklé a senzačné. Z toho dôvodu sme oslovili kolegov v Slovenskej národnej galérii, ktorí sa knižke hneď venovali. Zistili autora a iné podrobnosti. Podobná knižôčka sa nachádza v USA. Táto je ale určite krajšia. Je to jediná publikácia tohto typu v širokom okolí a myslím si, že na Slovensku ani nie je takáto kniha hodiniek, pretože existujú jednotlivé strany, ale takto úplná nie. Hodnota je pre nás určite nevyčísliteľná. Knižka sa odloží, vystavovať ju je veľmi náročné a háklivé, takže to teraz neplánujeme, no pripravujeme nejaké publikácie, vďaka ktorým sa k verejnosti určite dostane,“ povedal pre náš web riaditeľ múzea, Július Barczi.

Obrazom: Derniéra výstavy 1890 Seriál vs. história
17
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM