Katarína Oravská Rôzne

Tradičné vynášanie Moreny zažije Revúca aj tento rok: Už sa pripravujú žiaci aj učitelia

V Základnej škole Hviezdoslavova začali s prípravami na vynášanie Moreny. Žiaci nacvičujú program, ktorý odprezentujú verejnosti. So symbolom zimy sa definitívne rozlúčia v piatok.

Ilustračný obrázok k článku Tradičné vynášanie Moreny zažije Revúca aj tento rok: Už sa pripravujú žiaci aj učitelia
Zdroj: TASR

Na tradičné vynášanie Moreny sa od dnešného dňa chystajú učitelia a žiaci v Základnej škole Hviezdoslavova v Revúcej. Ako povedala zástupkyňa riaditeľa Monika Galovičová, program nacvičuje celý prvý stupeň jeden týždeň a definitívne sa so symbolom zimy rozlúčia v piatok 11. apríla.

Sprievod s Morenou v Revúcej tradične vychádza od budovy Základnej školy Hviezdoslavova a krátko sa zastaví v centre mesta. Tam sa k žiakom môžu pridať deti z materských škôl, ale aj široká verejnosť. „Na našej škole pretrváva táto tradícia už viac ako desaťročie. Vždy tomu venujeme týždeň na prípravu a je to určené najmä pre žiakov prvého stupňa. Postupne im učitelia vysvetlia, ako sa Morena vyrábala, prečo mala svoje typické oblečenie. Okrem toho deti nacvičujú aj tie tradičné repliky a pesničky. Po týždni príprav sa potom prezentujú na verejnosti,“ povedala Galovičová.

Zvyk vynášania Moreny má korene v predkresťanskom období. Vtedy ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily a ich konanie je možné ovplyvniť. Týkalo sa to aj striedania ročných období. Morena symbolizovala zimu a ak ľudia chceli jar, symbol zimy museli zabiť, utopiť, alebo upáliť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM