Erik Bojničan Správy

Uľahčenie prístupu k Muránskemu hradu: Opatrenie, vďaka ktorému je výstup na kopec pohodlnejší

Výstup na hrad Muráň je pre mnohých ťažkým orieškom. Aj na takýchto ľudí sa myslí a je tu možnosť uľahčenia prístupu. Viete o tomto opatrení?

Ilustračný obrázok k článku Uľahčenie prístupu k Muránskemu hradu: Opatrenie, vďaka ktorému je výstup na kopec pohodlnejší
Zdroj: TASR

Turisti navštevujúci hrad Muráň v okrese Revúca môžu počas letnej turistickej sezóny v rámci víkendov a sviatkov využiť povolenia na vjazd motorovým vozidlom, vďaka čomu budú mať výstup na hradný kopec oveľa jednoduchší. Hrad sa totiž nachádza na území Národného parku Muránska planina (NP MP) a za bežných okolností je k nemu príjazd autom zakázaný.

Autom až na Veľkú lúku

Povolenia však oprávňujú vodičov na vjazd na asfaltovú cestu, vedúcu z Muráňa popod hrad až na Veľkú lúku. Odtiaľ je už peší prístup na jeden z našich najvyššie položených hradov pohodlnejší a oveľa menej náročný než turistickým chodníkom priamo z obce. „Samozrejme, vodiči nemusia ísť až na Veľkú lúku. Ak chcú, môžu vozidlo odstaviť aj skôr, niekde pri okraji tejto cesty, odkiaľ to budú mať k hradu ešte bližšie než z Veľkej lúky,“ vysvetlila riaditeľka Správy NP MP Jana Šmídtová. Dodala však, že ďalej než na Veľkú lúku už vodiči nesmú ísť.

Najlepšie požiadať vopred

Povolenia sú podľa jej vyjadrenia dostupné v Informačnom stredisku Muráň a môže ich dostať každý turista, ktorý o to požiada. Ich počet je však obmedzený, preto je najlepšie nahlásiť záujem o vydanie povolenia vopred. „Týchto povolení je desať a sú vratné. Hore na ceste a Veľkej lúke môže byť teda naraz len takýto počet áut. Keď však niektoré z povolení turisti počas dňa vrátia, môže ho ihneď využiť ďalší záujemca,“ povedala riaditeľka.

Spomínané povolenia na vjazd osobných motorových vozidiel sú vydávané len počas letnej sezóny od 1. apríla do 15. septembra. Správa NP MP však k hradu celoročne umožňuje aj vjazd dvoch autobusov denne. „Keď sa na nás obrátia organizované skupiny, napríklad školské výlety či zájazdy, tak im toto povolenie kedykoľvek vydáme,“ uviedla Šmídtová s tým, že celoročne umožňujú vjazd vozidlami aj zdravotne ťažko postihnutým osobám. „Týmto ľuďom vychádzame v ústrety, keďže chápeme, že by inak mali problém dostať sa hore na hrad,“ dodala.

Foto: ilusračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM