Peter Simon Kultúra

V Betliari sa pripravuje komentovaná prehliadka výstavy: Reč bude o unikátnej mape

Séria prednášok sa medzi návštevníkmi múzea a nadšencami histórie teší veľkej obľube. V betliarskom múzeu si pripravili opäť zaujímavú lahôdku. Reč bude o reštaurovaní veľkej mapy Viedne.

Ilustračný obrázok k článku V Betliari sa pripravuje komentovaná prehliadka výstavy: Reč bude o unikátnej mape
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

O kurátorský výklad sa postará reštaurátor Štefan Kocka a riaditeľ múzea, Július Barczi.

Prezentácia zreštaurovanej mapy Viedne sa betliarskom kaštieli uskutoční v sobotu, 17. február 2018 od 14:00 hod.

Okrem toho v múzeu ešte stále prebieha výstava Mária Terézia – Kráľovná a jej doba v zbierkach Andrássyovcov. Jedná sa o jedinú výstavu na Slovensku venovanú 300. výročiu narodenia významnej panovníčky Márie Terézie.

K najvzácnejším predmetom na výstave patrí unikátna mapa Viedne z roku 1778 od Josefa Daniela Hubera, ktorá bola nedávno nákladne zreštaurovaná. Mapa má rozmery 3,7×4,1 m a rezidenciu Márie Terézie zachytáva z vtáčej perspektívy.

„Medzi highlighty výstavy samozrejme patrí mapa, je to vlastne meď-rytina, ktorá pochádza z roku 1778. Mapa má obrie rozmery. Preto to bol aj veľmi veľký problém ju vystaviť, nájsť miesto, kde sa táto mapa zmestí. Okrem toho je to práca na veľmi vysokej umeleckej úrovni. Nie je to len obyčajná mapa, je to pohľad na Viedeň z vtáčej perspektívy, čo si vyžaduje veľmi vysokú intelektuálnu vybavenosť autora. Andrássyovci boli veľkými zberateľmi, možnosti ako sa táto mapa dostala do ich zbierok môžu byť rôzne. My dnes nepoznáme úplne presnú odpoveď na to, ako sa mapa k Andrássyovcom dostala, ale jedna z možností je, že pochádza z vena grófky Eleonóry Kaunitz, ktorá bola praneter kancelára Márie Terézie. Eleonóra bola taktiež predposlednou majiteľkou kaštieľa v Betliari,“ doplnil k mape riaditeľ múzea Július Barczi.

Výstavu si môžete pozrieť až do 30. apríla 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM