Eva Viestová Rôzne

V blízkosti Revúcej vyrastá fotovoltická elektráreň

Boli sme sa pozrieť na výstavbu fotovoltickej elektrárne, ktorá vyrastá medzi Revúcou a obcou Mokrá Lúka. O tomto diele sme sa rozprávali so starostom obce Mokrá Lúka Ing. Júliusom Laššanom.

Starosta obce Mokrá Lúka Ing. Július Laššan, ktorý je vlastne otcom projektu, ak to tak môžeme nazvať, teda človek, ktorý sa v najväčšej miere zaslúžil o to, aby sa táto elektráreň vybudovala tu , a prinášala do elektrickej siete ekologickú energiu.
Začiatok prác na tomto diele bol v októbri 2009 a samotná realizácia celého projektu prebieha od októbra 2010 a mala by byť ukončená v júni 2011.
Po tomto termíne by sa už do elektrickej siete mala dostávať energia vyprodukovaná zo slnka. Celkový rozpočet na toto dielo je zhruba 50 000 000 eur, teda nemalá suma ktorá sa tu preinvestuje. Rozloha, na ktorej budú umiestnené fotovoltické moduly je 33 ha a to zaraďuje túto elektráreň medzi najväčšie v Banskobystrickom kraji. Na realizácii stavby sa podieľa konzorcium viacerých firiem, medzi ktorými sú v značnej miere zastúpené aj spoločnosti z nášho regiónu.
Medzi nesporné výhody takýchto elektrární patrí vlastne ich ekologický prínos pre životné prostredie pri výrobe energie. Náš región bol v minulosti dosť ekologicky skúšaný a príroda značne zdevastovaná a preto treba oceniť, že tento projekt neničí prírodu, ale práve naopak. Činnosť takejto elektrárne je prakticky automatická, sú nutné len servisné prehliadky.
Samozrejme je nevyhnutné dohliadať na to, aby sa stavba nestala miestom pre vandalov, prípadne iné živly, ktoré by ju chceli poškodiť alebo znehodnotiť . Na toto už samozrejme dohliadne bezpečnostná služba, ktorá má už teraz celý areál na starosti. Zdroj:bobo

V blízkosti Revúcej vyrastá fotovoltická elektráreň
1
Galéria
fotovolticka elektraren
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM