Katarína Oravská Správy

V Jelšave je vyše 40 % Rómov, otvorili im vlastné centrum: Má pomôcť aj riešiť najvypuklejšie problémy!

V meste je viac ako 40 % Rómov. V historickej budove im zriadili vlastné centrum. Podľa splnomocnenca vlády pre rómske komunity Polláka, tam okrem rôznych aktivít môžu nadobudnúť zručnosti, vďaka ktorým by si v budúcnosti mohli ľahšie nájsť prácu.

Ilustračný obrázok k článku V Jelšave je vyše 40 % Rómov, otvorili im vlastné centrum: Má pomôcť aj riešiť najvypuklejšie problémy!
Zdroj: TASR

Všestranná pomoc a podpora miestnej rómskej komunity bude úlohou novovytvoreného komunitného centra, ktoré začiatkom apríla zriadili v Jelšave. Zariadenie navštívil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

„Som veľmi rád, že mesto bolo odvážne a išlo do tohto programu. Som presvedčený, že bude mať veľký význam pre rómsku komunitu, ako aj pre celé mesto. Bude poskytovať nespočetne veľa aktivít pre verejnosť, od voľnočasových, športových, kultúrnych až po vzdelávacie aktivity pre deti, mládež, ale aj dospelých,“ uviedol Pollák. Podľa jeho slov práve dospelí môžu v centre nadobudnúť také zručnosti, vďaka ktorým by si v budúcnosti mohli ľahšie nájsť prácu.

V komunitnom centre budú pôsobiť štyria pracovníci, ktorí do práce nastúpili od 1. apríla. V súčasnosti si pripravujú priestory na ďalšie aktivity. „Kolaudácia už prebehla a objekt je sčasti zariadený nábytkom. Pripravená je kuchynka a centrum je už vybavené počítačmi,“ priblížil primátor Jelšavy Milan Kolesár. Ako ďalej spomenul, v najbližšom čase bude ešte doplnené zvyšné zariadenie objektu.

Komunitné centrum v Jelšave vzniklo vďaka prostriedkom z eurofondov. Rozpočet na projekt bol vo výške zhruba 170 000 eur, mesto ho spolufinancovalo piatimi percentami. Centrum sídli v historickej budove na Námestí republiky a podľa slov primátora má Jelšava z jeho vytvorenia dvojaký úžitok.

„Vďaka tomuto projektu sme mohli opraviť kultúrnu pamiatku uprostred mesta a zároveň sa budú riešiť najvypuklejšie problémy rómskej komunity, ktorú v meste máme,“ vyjadril sa Kolesár.

Jelšava má v súčasnosti okolo 3100 obyvateľov a viac ako 40 percent jej populácie tvoria Rómovia. Podiel rómskych žiakov v miestnej základnej škole predstavuje zhruba 70 percent na druhom stupni a 80 percent na prvom stupni. Veľkým problémom mesta je vysoká nezamestnanosť, ktorá podľa slov primátora dosahuje okolo 30 percent.

GALÉRIA: V Jelšave zriadili komunitné centrum pre Rómov
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM