Správy

V Muránskej Dlhej Lúke sa krstilo šampusom: Dedina je hrdá na svoj ďalší historický medzník!

V histórii každého mesta či obce je niekoľko významných medzníkov. Prvá písomná zmienka, udelenie mestských práv, vláda panovníckeho rodu, veľké požiare, záplavy... No medzi tie šťastnejšie určite patrí uvedenie prvej monografie o obci.

Ilustračný obrázok k článku V Muránskej Dlhej Lúke sa krstilo šampusom: Dedina je hrdá na svoj ďalší historický medzník!
Foto: Eva Viestová

Od soboty 8. februára 2014 ju má aj naša malá, ale neprehliadnuteľná obec, Muránska Dlhá Lúka.

Zber faktov trval niekoľko rokov

Vznikla z iniciatívy starostu obce Mareka Noska a ďalšieho človeka, vynikajúceho fotografa a milovníka nášho regiónu, Mariana Manducha. Marek Nosko je človek činu, záleží mu na tom, čo v našej obci zanechá. Možno práve táto jeho vlastnosť stála pri zrode knihy. Možno to bola túžba zjednotiť rodákov, sympatizantov a priateľov obce pri zhromažďovaní historických aj novodobých materiálov.

Staré spolky, rôzne združenia, cirkev, školstvo, zvyky, tradície, nárečie, obrovské množstvo fotografií. To všetko bolo potrebné zozbierať, zosumarizovať a pospisovať. Netrvalo to mesiac, ani rok. No každý, kto bude knihu „Muránska Dlhá Lúka“ držať v rukách, čítať a listovať v nej, potvrdí, že tá nesmierna námaha stála za to.

Pozvanie na krst prijali mnohé obci blízke osobnosti

Myšlienka dôstojnej prezentácie knihy o obci skrsla asi v hlave každého, kto sa spolupodieľal na jej vzniku. Nájsť osobnosť, ktorá by sa ujala slávnostného aktu, nebolo ťažké. Oslovili sme človeka, ktorého časť detstva je úzko spätá s našou obcou – Miloša Klátika, generálneho biskupa ECAV na Slovensku. Neodmietol, naopak, s veľkou radosťou pozvanie prijal.

Okrem neho prijali pozvanie aj ďalší významní hostia. Starostovia a primátori okolitých miest a obcí, zástupcovia všetkých cirkví, pôsobiacich v našej obci, ale aj bratia farári a sestry farárky z blízkeho okolia. Nemohol chýbať ani zostavovateľ knihy, Marian Manduch.

V programe vystúpili deťúrence a aj spevokol

Súčasťou oficiálneho programu uvedenia knihy bol aj kultúrny program. Vystúpili deti z miestnej materskej školy, slovami básnika sa prihovorila Danica Bergelová a na záver vystúpil obecný spevokol Poľan.

Tak nech sa kniha „Muránska Dlhá Lúka“ dobre predáva, nech v nej každý nájde to, čo hľadal. To, čo si pamätal, aj to, čo nevedel. Nech ľuďom v cudzine prinesie závan domova, nech sa pripomenú ľudia z dávnych fotografií. Nech má veľa spokojných čitateľov a v budúcnosti ďalšie pokračovanie.

info: Mgr. Monika Podolinská

foto: obec Muránska Dlhá Lúka

Krst knihy o Muránskej Dlhej Lúke
32
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM