Eva Viestová Správy

Zaujímavosť, na ktorú prišli náhodou: V dedine bije zvon, ktorý odprevádzal Muránsku venušu!

Deň mikroregiónu Muránska planina a 560. výročie prvej písomnej zmienky si dnes pripomenuli v obci Muránska Lehota v okrese Revúca. Ako povedal starosta Miloslav Marčák, v obci v súčasnosti žije približne 200 ľudí a nepriaznivý demografický vývoj chcú vylepšiť prípravou stavebných pozemkov.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosť, na ktorú prišli náhodou: V dedine bije zvon, ktorý odprevádzal Muránsku venušu!
Foto: Eva Viestová

Muránska Lehota sa nachádza na úseku cesty z Muráňa do Tisovca. Celý kataster obce je v ochrannom pásme Národného parku Muránska planina. Obec vznikla počas valaskej kolonizácie Jelšavského panstva. Jej obyvatelia sa v minulosti zaoberali najskôr chovom oviec, v 18. a 19. storočí ich živilo uhliarstvo, výroba šindľov a práca v blízkych hámroch.

„V súčasnosti sa snažíme zabezpečiť najmä základný chod obce, podarilo sa nám urobiť novú autobusovú zastávku, kde je umiestnená aj informačná tabuľa o celom mikroregióne. Teraz sa snažíme najmä o opravu miestnej komunikácie, ktorá je v žalostnom stave. Trápi nás aj nepriaznivý demografický vývoj, preto by sme chceli získať do vlastníctva pozemky, ktoré neskôr ponúkneme na individuálnu výstavbu,“ povedal Marčák.

Súčasťou osláv v Muránskej Lehote bol aj siedmy deň mikroregiónu Muránska planina

„Okrem prezentácie mikroregiónu sme usporiadali aj workshop zameraný na rozvoj turistického ruchu. Túto príležitosť využilo približne 50 ľudí. Okrem iného sme prezentovali jednu zaujímavosť o obci, na ktorú sme prišli len náhodne pri komunikácii s miestnymi obyvateľmi. Ukázalo sa, že v miestnom kostole je vo veži zvon, ktorý bol pôvodne na Muránskom hrade. Tento umieračik dokonca odprevádzal na poslednej ceste aj Muránsku venušu Máriu Séchy,“ povedala tajomníčka mikroregiónu Irena Milecová.

Kostol v Muránskej Lehote bol postavený v roku 1826. Je vyzdobený ručne vyrezávanými sochami neznámych majstrov. Obcou prechádza turistická značka Cesta Márie Séchy, spájajúca hrady Fiľakovo a Muráň, ku ktorej sa viaže jedna z najznámejších romantických povestí slovenského stredoveku o Muránskej Venuši.

Oslavy 560.výročia zmienky o obci Muránska Lehota
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM