Eva Viestová Rôzne

V nemocnici štyri nové rádiodiagnostické prístroje

V Nemocnici s poliklinikou v Revúcej odovzdali minulý týždeň do užívania nové rádiodiagnostické prístroje. Ako pre TASR povedal primár rádiodiagnostického pracoviska Ján Sedlák, nové vybavenie znamená pre lekárov oveľa kvalitnejší obraz, pre paciento

Nemocnica prístroje získala vďaka sponzorským príspevkom a dodávateľskému úveru.
Počítačový tomograf, mamograf a dva röntgenové prístroje majú pre región veľký význam. Donedávna používali v nemocnici prenajatú techniku, ktorú museli podľa zmluvy vrátiť. Obyvatelia by museli chodiť na rádiodiagnostické vyšetrenia do Rožňavy, Brezna alebo do Rimavskej Soboty, ktoré sú vzdialené 45 až 60 kilometrov. Okrem vzdialenosti je v regióne problematický aj členitý terén. Pri kúpe prístrojov pomohli nemocnici najmä sponzori. „Napriek ekonomickej situácii nebolo pre nás ťažké rozhodovať sa, či prispejeme nemocnici. Pre nás je dôležité, že takúto nemocnicu v regióne máme. Chceli sme tým aj vyjadriť podporu novému vedeniu, ktorému ide o vec, povedal Ján Galovič, predseda predstavenstva Slovmagu Lubeník.
Počítačová tomografia bola v skúšobnej prevádzke od septembra, ostatné tri prístroje od novembra. Ich bezproblémový chod umožnil nemocnici uviesť pracovisko do rutinného režimu už pred koncom tohto roka. Bude slúžiť nielen obyvateľom Revúcej, ale aj širšej spádovej oblasti zahŕňajúcej obce v okresoch Rožňava, Brezno, Rimavská Sobota a Poprad. "Nové prístroje sú oveľa rýchlejšie, obraz je kvalitnejší a pre pacientov je aj nižšia radiačná záťaž. Programové vybavenie je podobné, takže nebol problém ani pri prechode zo starých na nové prístroje. Vďaka vysokej citlivosti vieme dnes napríklad diagnostikovať patologické lézie malých rozmerov. Keďže ich vieme nájsť rýchlo, môžeme včas aj zakročiť. Ja som s týmito prístrojmi maximálne spokojný,“ dodal primár rádiodiagnostického oddelenia Ján Sedlák.

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM