Peter Handzuš Rôzne

V niektorých krajinách je pri lyžovaní povinná ochranná prilba

Slováci najčastejšie cestujú za zimnými športmi do Rakúska, Talianska, Francúzska, Švajčiarska, Slovinska a Českej republiky. V každej z nich platí iný predpis na nosenie ochrannej prilby.

Tá je povinná pre deti do 15 rokov v Rakúsku. Nariaďuje to športový zákon, ktorý tam platí do 1. mája tohto roka. Za jeho porušenie však nevyplývajú žiadne sankcie.

V Taliansku je situácia podľa vedúceho strediska pomoci a služieb občanom ministerstva zahraničných vecí Jozefa Cibulu prísnejšia. Pravidlá bezpečnosti upravuje zákon z roku 2003. Za ich porušenie hrozí pokuta až do 1000 eur. Používať prilbu musia deti do 14 rokov. Ak ju nemajú, ich rodičia či zákonní zástupcovia zaplatia od 30 do 150 eur. Jazda mimo zjazdovky v nebezpečných podmienkach bez prístroja na lokalizáciu v lavíne je sankcionovaná do výšky 250 eur. Ten, kto neposkytne prvú pomoc pri nehode, si môže pripraviť 250 až 1000 eur.

Na francúzskych lyžiarskych svahoch nie sú povinné ochranné prilby, a to ani pre deti. „Ale odporúčajú sa pre bezpečnosť,“ pripomína Cibula. O výške finančnej zodpovednosti za spôsobený úraz rozhoduje súd. Takáto povinnosť neexistuje ani vo Švajčiarsku. U maloletých je ich nosenie samozrejmosťou. Napríklad do lyžiarskych škôl ich inštruktor bez prilby nevezme. Platí tam ale všeobecná zásada Medzinárodnej lyžiarskej federácie, teda pohybovať sa po svahu tak, aby neprišlo k ohrozeniu iných osôb. V prípade jej porušenia, lyžiara napomenie traťová a záchranná služba, taktiež mu môže odňať zakúpený lyžiarsky lístok.

V Slovinsku v súčasnosti neplatí povinnosť používania prilby na svahu. V budúcnosti sa počíta s jej zavedením pre všetky vekové kategórie. „Sú zavedené sankcie pri použití alkoholu na svahu až do výšky 200 eur a lyžiar zároveň musí opustiť svah,“ upozorňuje Cibula. Ani v Čechách nenariaďuje nosenie prilby žiadny zákon.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM