Eva Viestová Rôzne

V rámci šetrenia pozastavili vydávanie Gemerských zvestí

Týždenníky Gemerské zvesti a Gömöri Hírlap, ktoré vydáva samospráva Rimavskej Soboty, majú pozastavenú činnosť. Poslanec mestského zastupiteľstva Július Sojka totiž počas rozpravy o budúcoročnom rozpočte predniesol procedurálny návrh na šetrenie.

Poslanci s ním súhlasili a hlasovali za to, aby značky novín dali do verejnej súťaže. Primátor Jozef Šimko rozhodnutie ostro kritizoval a vyhlásil, že toto uznesenie nepodpíše. Návrh rozpočtu nakoniec z rokovania stiahli a Rimavská Sobota začne budúci rok v rozpočtovom provizóriu.
Podľa Sojku (SDKÚ-DS) môžu oboje noviny fungovať aj naďalej, nie však ako mestské. „Mám návrh, ako ušetriť. Navrhujem pozastavenie vydávania Gemerských zvestí a Gömöri Hírlap od 1. januára 2012,“ povedal Sojka. Poznamenal, že na tlačoviny sa používajú peniaze všetkých obyvateľov mesta, no informácie sa už k všetkým nedostanú. Podľa poslanca nejde o zrušenie periodika. Vo verejnej súťaži ponúknu značku novín na predaj a o ich vydávanie sa má postarať súkromná spoločnosť. Poslanci procedurálny návrh prijali.
Primátor mesta Jozef Šimko (nezávislý) bol po nečakanom hlasovaní rozhorčený. „Páni poslanci, premýšľali ste vo chvíli, keď ste stlačili gombík? Od prvého januára musím dať výpovede všetkým redaktorom, vrátiť peniaze za predplatné, vyplatíme odstupné. V konečnom dôsledku zaplatíme možno ešte viac. Zrušili ste Gemerské zvesti len za to, že máte v pravicovom bloku cirkus,“ argumentoval primátor. Na jeho vystúpenie zareagovala poslankyňa Magdaléna Valušová (Most-Híd). „Toto správanie si vyslovene vyprosujem, ja nie som sopľavé decko, aby ste ma takto napomínali a hovorili o cirkuse v pravicovom bloku,“ dodala rozhorčene poslankyňa. Poslanci Sojka a Valušová pritom na začiatku rokovania mestského zastupiteľstva ohlásili odchod z pravicového bloku.
Návrh rozpočtu na budúci rok v Rimavskej Sobote nakoniec večer stiahli z rokovania pre jeho viaceré závažné nedostatky. Po prepracovaní sa ním budú poslanci zaoberať až vo februári. Prvý mesiac tak bude samospráva mesta hospodáriť v rozpočtovom provizóriu. Primátor tiež naznačil, že pravdepodobne uznesenie poslancov o zrušení periodík nepodpíše.

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM