Eva Viestová Samospráva

Veľké šetrenie: Ohňostroj nebude, poslanci si znížili odmeny, primátor zarobí menej

Prísne šetrenie v budúcom roku sa dotkne aj úväzku primátora Tisovca. V zmysle memoranda medzi vládou SR a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) o konsolidácii verejných zdrojov musia samosprávy nad 2 000 obyvateľov v budúcom roku hospodáriť tak, aby nezvýšili dlhovú službu štátu.

Ilustračný obrázok k článku Veľké šetrenie: Ohňostroj nebude, poslanci si znížili odmeny, primátor zarobí menej
Foto: Eva Viestová

V praxi to znamená, že musia ušetriť päť percent mzdových prostriedkov a ďalších 10 percent kapitálových výdavkov. Ako povedal primátor Tisovca Peter Mináč, opatrenia sa dotkli aj jeho úväzku.

V Tisovci si pritiahnu opasky

Hospodárenie Tisovca bude v budúcom roku ešte prísnejšie ako doteraz. Poslanci mestského zastupiteľstva súhlasili aj so znížením svojich odmien o 30 percent. „Prijali sme filozofiu, aby sme nemuseli obmedziť žiadnu zo služieb mesta. Budeme svietiť, aj vyvážať smeti. Vzhľadom na situáciu, v akej sa nachádzame, sme však museli absolvovať sériu pohovorov aj so samotnými zamestnancami mestského úradu“, povedal primátor Tisovca Mináč.

Šetrili kde sa dá, len aby sa to nedotklo obyvateľov

„Nebudeme prepúšťať, ale škrtáme tam, kde sa to čo len trochu dá. Rušíme akékoľvek odmeny či osobné ohodnotenia. Nebudeme napríklad na Nový rok organizovať ohňostroj ani veselicu. Dni mesta sme zredukovali na jeden deň. Aby to bolo spravodlivé, skráti sa aj môj úväzok. Nebude to jeden celý pracovný úväzok, ale len 0,8 úväzku“, potvrdil Mináč.

Obyvatelia tieto opatrenia na vlastnej koži nepocítia, pretože úrad bude fungovať v rovnakom režime. Okrem toho urobili sériu opatrení na zlepšenie výberu všetkých poplatkov, ktoré tvoria rozpočet mesta. Samotný rozpočet mesta zatiaľ neprijali, do marca 2013 pôjdu v rozpočtovom provizóriu.

Šetria aj iné mestá v regióne

Rozpočtové opatrenia v zmysle memoranda prijímajú v týchto dňoch aj v ostatných mestách. Znižovanie úväzku primátora však zatiaľ inde nechystajú. Memorandum navyše nie je pre samosprávy právne záväzný dokument. Napriek tomu sa ho chystajú naplniť.

V Revúcej sa snažia udržať financie na uzde

„V Revúcej už nemáme veľké rezervy na šetrenie. Prijali sme opatrenia na zlepšenie stavu verejných peňazí už v roku 2011, keď úrad fungoval v obmedzenom režime. Podarilo sa nám hospodársky stav mesta zlepšiť a chceme ho udržať,“ skonštatovala prednostka mestského úradu v Revúcej Eva Kučeráková.

Tornaľa pokračuje v ozdravnom režime

Samospráva Tornale konsoliduje verejné financie už dva roky. Mesto doteraz spláca staré dlhy a v ozdravnom režime budú teda pokračovať aj bez memoranda. „Úväzky určite nebudeme znižovať, pretože už na to nemáme priestor. Momentálne pripravujeme všetky podklady na rokovanie mestského zastupiteľstva, ktoré máme naplánované na 13. decembra. Vo východiskách počítame aj s úsporou, ktorá vyplýva z memoranda, ale rozpočet bude platný, až keď ho schvália mestskí poslanci,“ dodal prednosta mestského úradu v Tornali Lajos Balajti.

Lučenec taktiež konsoliduje zdroje

V okresnom meste Lučenec budú rozpočet schvaľovať v zastupiteľstve 14. decembra. „Konsolidácia verejných zdrojov v Lučenci prebieha tiež už druhý rok.“ Zamestnanci mestského úradu nemajú benefity už dávnejšie a museli sme aj prepúšťať. V tomto smere teda nemáme takmer žiadne rezervy. Už dva roky máme prijaté aj opatrenia na strane kapitálových výdavkov. Mestská rada už prerokovala rozpočet mesta na budúci rok v pondelok 3. decembra a počítame v ňom s konsolidáciou zdrojov v zmysle memoranda," doplnila hovorkyňa mestského úradu Mária Horňáková.

Rimavská Sobota dodrží memorandum

Memorandum medzi vládou SR a ZMOS plánujú v rozpočte dodržať aj v Rimavskej Sobote. „Určite urobíme opatrenia, aby sme dodržali tých päť percent mzdových výdavkov a aj 10 percent na bežných výdavkoch. Ako primátor si dovolím povedať, že idem v tomto príkladom už druhý rok. Zostávam na základnom plate primátora, nedostanem ani odmeny a odmietol som aj jeho zvýšenie,“ skonštatoval primátor Jozef Šimko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM