Rôzne

V Revúcej došlo na emócie a slzy v očiach: Štyria muži o hrôzach zažitých na vlastnej koži!

V Revúcej došlo na ozaj silné chvíle. Štyria muži sa rozpovedali o hrôze, ktorú zažili na vlastnej koži. Mrazivosť zážitkov potvrdili aj emócie a slzy v očiach.

Ilustračný obrázok k článku V Revúcej došlo na emócie a slzy v očiach: Štyria muži o hrôzach zažitých na vlastnej koži!
Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď už prešlo od 2. svetovej vojny mnoho rokov, stále v nás rezonujú myšlienky na hrôzy, ktoré priniesla. Hlad, biedu, strach o blízkych, smrť. Zaspávať s pocitom, že ďalšieho rána sa možno nedočkáme, je strašné. „Naša generácia a generácia našich detí už našťastie tieto pocity nepozná, no stále sú medzi nami pamätníci, ktorí hrôzy vojny zažili na vlastnej koži. Sú to členovia Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, ktorá pôsobí u nás v Revúcej,“ povedala Zuzana Kováčová, vedúca PK spoločenskovedných predmetov, zo Základnej školy I. B. Zocha v Revúcej.

„Našu školu navštívili páni Debnár, Hruška, Haviar a Hiciar, aby sa s našimi ôsmakmi a deviatakmi podelili o svoje spomienky na časy, keď našou krajinou dominovala reč zbraní a násilia. A spomínanie to bolo veru emotívne,“ prezradila Kováčová. V očiach tých, čo hrôzy vojny zažili, sa mnohokrát zaleskli slzy a žiaci ich rozprávanie prijali s pokorou a úctou, pretože si uvedomili, čo všetko sa skrýva za vráskami na ich tvári.

No toto spomínanie nebolo len smutné, pretože ako po búrke vyjde slnko, aj toto obdobie skončilo a v tomto roku si pripomíname 70. výročie oslobodenia nášho mesta. „Keďže sme hrdými občanmi nášho mesta, mesta, v ktorom sme sa mnohí narodili a vyrástli, vedieme k tomu dennodenne aj našich žiakov. Touto cestou ďakujeme týmto pánom, že nám pomáhajú robiť našich žiakov lepšími,“ doplnila Kováčová.

Foto: Základná škola I. B. Zocha

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM