Zuzana Vajayová Rôzne

V ZŠ Komenského funguje päť rokov študijno-poradenské centrum

Už päť rokov funguje v Základnej škole (ZŠ) J. A. Komenského v Revúcej študijno-poradenské centrum. Cieľom pedagógov a lektorov je pomôcť deťom s riešením ich výchovných, študijných i rodinných problémoch.

Škola začala realizovať projekt z finančného príspevku Európskeho sociálneho fondu. Zabezpečili počítačovú techniku a výchovného poradcu, logopéda z radov pedagógov školy, psychológa a študijných poradcov ako pedagógov, koordinátora protidrogovej prevencie, environmentálnej výchovy a výchovy k manželstvu a rodičovstvu. V centre pracuje aj špeciálny pedagóg. Hlavným cieľom pracovníkov je ľudsky pomôcť žiakom od I. ročníka s riešením ich výchovných, študijných, ale aj rodinných problémov. Denne centrum navštívi od 20 do 30 detí. Školský logopéd im pomáha najmä pri príprave na vstup z materskej školy do základnej. Náplňou práce výchovného poradcu nie je len profesijná orientácia, ale pomoc pri riešení každodenných problémov a konfliktov. V centre učitelia pomáhajú deťom a venujú sa im aj individuálne formou doučovania.

„Pomôžu žiakom v tých predmetoch, ktoré im až tak nejdú,“ povedal TASR riaditeľ ZŠ Komenského Ivan Smerek a doplnil, že ich činnosť spočíva v cielenej pomoci slabo prospievajúcim, ale aj nadaným žiakom, ktoré prebieha počas vyučovania, po vyučovaní i v aktívnej tvorivej činnosti v mimovyučova­com čase.

Neoddeliteľnou súčasťou centra sú aj aktivity smerujúce k vzbudeniu záujmu o literatúru i čítanie a rozvoju komunikačných schopností. Na dosiahnutie úspechu a splnenie cieľov projektu učitelia využívajú moderné didaktické prostriedky. U najmladších žiakov je to učenie hrou. Využívajú aj množstvo didaktických pomôcok. Škola sa zameriava aj na výučbu detí zo sociálne slabého prostredia. Psychológovia zasa pomáhajú aj hyperaktívnej mládeži.

ZŠ Komenského je jediná škola v okrese Revúca, ktorá má študijno-poradenské centrum. Jeho činnosť sa v priebehu piatich rokov osvedčila a podľa riaditeľa školy bude fungovať aj naďalej. Jeho prevádzku v posledných rokoch financuje samotná škola.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM