Peter Klimant Samospráva

Veľký projekt za milióny eur: V Tornali chcú vybudovať kanalizačný systém, merať má 13,6 km

Obyvatelia Tornale sa konečne majú dočkať. Mesto čaká výstavba splaškovej kanalizácie. S výstavbou by sa mohlo začať už na budúci rok.

Ilustračný obrázok k článku Veľký projekt za milióny eur: V Tornali chcú vybudovať kanalizačný systém, merať má 13,6 km
Zdroj: TASR

Výstavba splaškovej kanalizácie v Tornali by mohla začať v apríli 2016 a trvať by mala asi dva roky. Informácie o pripravenosti tejto investičnej akcie s názvom Kanalizácia a ČOV Tornaľa prezentovali na februárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) primátorka mesta Anna Szögedi a riaditeľ investičného odboru Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti Marek Žabka.

Bez susedných obcí

Mesto už v minulosti malo pripravený projekt na výstavbu kanalizácie. Vypracovaný bol v roku 2006 a zahŕňal aj niektoré susedné obce. „Na základe zmeny zákona a neskoršieho nezáujmu týchto obcí sme však pristúpili k zmene rozsahu celej projektovej dokumentácie,“ uviedla primátorka. Nový projekt kanalizácie sa tak týka len samotného mesta Tornaľa a jeho dvoch mestských častí, Králik a Starňa.

„Tretiu mestskú časť, Behynce, v rámci tohto projektu odkanalizovať nemôžeme. Nachádza sa totiž ďalej ako 500 metrov od zástavby mesta a v zmysle platných zákonov ju teda nemožno zahrnúť do projektu,“ vysvetlila Szögedi.

Projekt prepracovali

Zmenil sa aj investor, pôvodný projekt od mesta prebrala Stredoslovenská vodárenská spoločnosť Banská Bystrica. „Tento projekt sme posúdili z hľadiska technického, finančného i z hľadiska oprávnenosti nákladov, ktoré môžu ísť cez fondy. Na základe toho a po konzultácii so zástupcami mesta sme ho prepracovali,“ uviedol Žabka.

Podľa jeho slov sa zmeny týkajú hlavne skrátenia dĺžky kanalizačnej siete a úpravy parametrov čističky odpadových vôd, ktorá bola naprojektovaná nesprávne. „Urobil sa nový rozpočet a momentálne sme v štádiu začatia verejného obstarávania. Predpokladám, že do jedného mesiaca vyjde vo vestníku verejno-obchodná súťaž na uvedenú investičnú akciu,“ konštatoval na MsZ riaditeľ.

Podajú si žiadosť

Projekt je už pozemkovo vyrovnaný vďaka uzneseniam, ktoré tornaľskí poslanci schválili na ostatnom rokovaní a investor sa v nasledujúcich mesiacoch plánuje uchádzať o financie. „Výzva na ministerstve životného prostredia by mala byť zverejnená v apríli až máji a v tomto časovom horizonte chceme podať aj žiadosť,“ povedal Žabka.

Ako dodal, do konca roka 2015 by malo byť jasné, či akcia na ministerstve životného prostredia bude kladne posúdená po finančnej a technickej stránke, alebo či voči nej budú nejaké námietky. Ak všetko pôjde dobre, s výstavbou by sa podľa riaditeľa mohlo začať v apríli budúceho roka, konkrétny termín však bude závisieť aj od priebehu verejného obstarávania. „To však niekedy na Slovensku trvá abnormálne dlho,“ poznamenal.

Žiadne výdavky pre mesto

Kanalizačný systém v Tornali má merať približne 13,6 kilometra, predpokladané náklady činia necelých 12 miliónov eur. Tornaľa však projekt nemusí spolufinancovať nijakou čiastkou. „Mestu nevzniknú v súvislosti s týmto projektom žiadne finančné výdavky, plnú finančnú spoluúčasť vo výške päť až 15 percent bude mať vodárenská spoločnosť,“ informoval Žabka. Od mesta chcú podľa jeho vyjadrenia len spoluprácu pri informovaní občanov.

Prínos takejto formy spolupráce ocenila aj primátorka. „Pre nás ako akcionára vodárenskej spoločnosti je veľmi výhodné, že spoluúčasť a aj náklady navyše hradí ona ako investor,“ zdôraznila Szögedi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM