Eliška Šándorová Rôzne

VIDEO: Kocka, nad ktorou sa potrápili mozgy z celého sveta, je ideálny fitnes!

Pre niekoho iba farebná hračka z detstva, pre iného dodnes hlavolam. A práve takúto „rozcvičku“ pre mozog by ste si počas Medzinárodného dňa hlavolamov mali dopriať. Na výber máte zo 43 triliónov kombinácií!

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Kocka, nad ktorou sa potrápili mozgy z celého sveta, je ideálny fitnes!
Zdroj: TASR

História hlavolamov má pôvod v Starom Egypte, v Číne či v Japonsku. Určitý typ hlavolamov sa našiel dokonca aj na stenách pyramídy.

Obrazové šifry či hádanky sa objavovali nielen medzi vládnucou vrstvou, ale v jednoduchých formách a medzi obyčajnými ľuďmi. Jedným zo spôsobov, ako posilniť svoju myseľ, využívať logické myslenie, fantáziu, aj vynaliezavosť je riešenie rôznych hlavolamov. O tom, že mentálne cvičenie nás chráni aj pred Alzheimerom, sa hovorí už dlhé roky.

Práve dnešný 13. júl je Medzinárodným dňom hlavolamom. V tento deň sa v roku 1944 narodil v Budapešti Ernő Rubik, maďarský vynálezca hlavolamov. Jeho najúspešnejším dielom sa stala Rubikova kocka, ktorá je najlepšie a najrýchlejšie predávanou logickou hrou na svete. Pri tejto príležitosti by sme svoj čas mali venovať riešeniu krížoviek, sudoku, hádaniek, kvízom, hlavolamom alebo skladaniu puzzle.

Farebná záhada

K zhotoveniu kocky ho priviedla prechádzka po brehu Dunaja. Rubika zaujal riečny štrk, ktorého pôvodné ostré hrany boli pôsobením vodného toku zaoblené. Prišiel na to, že vnútrajšok jednotlivých kociek musí byť zaoblený.

Vznikol tak neskôr vynikajúci mechanizmus, ktorý zaisťoval spoľahlivú funkčnosť i pre pôvodne navrhovaný zložitejší typ kocky – s dvadsiatimi siedmimi prvkami. Nakoniec boli vnútorné steny zafarbené šiestimi rôznymi odtieňmi. V roku 1974 spôsobila revolúciu!

Čítajte aj: Šport zlepšuje známky v škole viac ako doučovanie

Pre kocku s rozmermi 3×3×3 pritom existuje 43 triliónov možných „zamiešaní“. Kocka nikdy nemôže byť premiešaná tak, aby sa nedala vyriešiť. Založená je na matematickom princípe.

Svetový rekord v poskladaní Rubikovej kocky rozmerov 3×3×3 drží Lucas Etter, ktorý dosiahol čas 4,90 sekundy.

Pre porovnanie, v roku 1982 trvalo najrýchlejšie poskladanie kocky na svete 22,95 sekundy!

Moderné vymoženosti

Logických hádaniek, matematických úloh, obrazových či mechanických hlavolamom je veľké množstvo. Nejde len o tie hmatateľné, hlavolamy sú bežne dostupné v mobilných aplikáciách.

Čítajte aj: Hračky, pri ktorých vám prebehne pred očami celé detstvo

Ak však chcete čosi manuálne tvoriť, inšpiráciou môžu byť NeoCube. Od roku 2009 sú veľkým obľúbencom vo svete logických hier. Malé guľaté magnety slúžia na vytvorenie rozličných priestorových objektov, tvarov, obrazcov, hra podporuje priestorovú predstavivosť, kreativitu, vytrvalosť a sústredenosť. Je určená pre deti, aj pre dospelých.

Cvičenia, ktoré nebolia

Podľa štatistík je v súčasnosti na svete 46,8 miliónov ľudí postihnutých demenciou Alzheimerovho typu, pričom každoročný prírastok je 4 a pol milióna nových prípadov! Mozgovým bunkám najviac škodí pasívny, jednotvárny spôsob života. Keď si mozog denne nenamáhame, vaše bunky zoslabnú a nakoniec zahynú.

The Alzheimer´s As­sociation zverejnila výsledky medzinárodného dotazníka, podľa ktorých si napríklad takmer 60 percent ľudí nesprávne myslí, že Alzheimerova choroba je typickou súčasťou starnutia.

Ďalších 37 percent a nesprávne domnieva, že choroba ich ohrozuje len vtedy, keď sa vyskytne u nich v rodine. Nemýľte si „lámanie hlavy nad problémami“ s pozitívnym účinkom či vhodným tréningom.

Práve naopak. Lúštenie krížoviek, sudoku, pexeso, scrabble či pamäťové hry sú cvičenia, ktoré nebolia. Na bežné rady a odporúčania neurológov myslite už v mladom veku, inak si na nich v starobe jednoducho už nespomeniete.

Ilustračné foto, TASR

rubikov akocka rekord
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM