Eva Viestová Rôzne

Viete čo je DTI?

Minulý týždeň sme Vám v článku o čerstvých bakalároch sľúbili, že prinesieme bližšie informácie o vysokej škole v Revúcej o Dubnickom technologickom inštitúte, skratkou DTI. Keďže sľuby treba plniť, vybral som sa v pondelok za osobou najpovolanejšou,

Napriek tomu, že pani učiteľku som zastihol v období, keď sa blíži školský rok do finále a času určite nemá nazvyš, našla si na mňa chvíľu, za čo jej aj touto cestou ďakujem. Porozprávala mi o začiatkoch, súčasnosti, ale aj o budúcnosti a plánoch revúckeho vysokého školstva. Na začiatku bola myšlienka priniesť vysokoškolskú inštitúciu do mesta, ktoré sa pýši prvým slovenským gymnáziom. Vtedajší rektor DTI, ktorý má korene v tomto našom malebnom kraji, oslovil pani RNDr. Vidovú, pretože hľadal človeka, ktorý sa stane akousi dušou a hnacím motorom tejto novovznikajúcej inštitúcie. A natrafil na správnu osobu. Dubnický technologický inštitút je v našom meste už 4 roky.
Prvýkrát otvorila táto škola svoje brány v Revúcej v roku 2007, a aj keď nebolo dosť času na propagáciu, hneď v tomto prvom roku zasadlo do jej lavíc 153 prváčikov. Možno ani sami zakladatelia nerátali s takým úspechom, ale tento počet prihlásených im dal za pravdu v tom, že sa uberajú dobrým smerom, a že v meste je dosť rozumných ľudí, ktorí vedia, že je treba investovať do vzdelania, a pokiaľ chcú byť v živote úspešní je potrebné stále na sebe pracovať a vzdelávať sa. Za štyri roky táto škola vychovala už 244 bakalárov a v jej laviciach sú v súčasnosti ďalší, ktorí pracujú na zvýšení svojho vzdelania.
Ako nám pani učiteľka povedala, neustále sa zlepšuje a zdokonaľuje jednak vybavenie tried, kde sa vyučovanie vykonáva, a samozrejme aj kvalita vyučovacieho procesu, kde bezpochyby veľkou výhodou je aj to, že táto škola vydáva vlastné skriptá, z ktorých sa vyučuje. Škola bola podrobená aj prísnej previerke z Ministerstva školstva a prešla aj pod drobnohľadom odbornej akreditačnej komisie, ktorá ju navštívila.
DTI v tomto období usilovne pracuje na tom, aby mohol otvoriť aj pokračovanie štúdia a umožniť svojim študentom dosiahnuť nielen titul bakalár, ale po ďalšom štúdiu aj titul magister. A plánuje sa aj nový odbor vyučovania, ktorý pribudne k terajšiemu „Učiteľstvu praktickej prípravy“. Plánov do budúcnosti je veľa a nám ostáva len veriť, že sa tieto plány podarí ľudom, ktorí sa tejto práci venujú, aj naplniť. Zrejme to nebude ľahká cesta, ale ak je chuť a vôľa tak sa všetko podarí. V dnešnej dobe sú už tie hodnoty tak premiešané, že často skutočnú cenu má len dobré vzdelanie. A okrem toho, že Vás v živote posunie niekam ďalej, umožní dostať lepšiu prácu, má ešte jednu veľkú výhodu…vedomosti.
A to, čo má človek v hlave, Vám nikto neukradne. Z tohto dôvodu na záver článku pripájame aj aktuálny propagačný leták tejto školy, pretože ešte stále nie je neskoro a kto by chcel začať študovať tu v Revúcej má ešte do 28. augusta možnosť prihlásiť sa.

Zdroj : J. Bobonšic

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM