Jakub Forgács Správy

Víkend v Revúcej v znamení búrok. Rátajte s krúpami aj vetrom s rýchlosťou 85 km/h!

Nenechajte sa cez voľné dni zaskočiť výčinmi letného počasia. V okrese Revúca vydali meteorológovia výstrahu pred búrkami. Kedy platí?

Ilustračný obrázok k článku Víkend v Revúcej v znamení búrok. Rátajte s krúpami aj vetrom s rýchlosťou 85 km/h!
Zdroj: TASR

Horúci slnečný deň sa môže razom zmeniť. V najbližších hodinách s tým treba počítať aj u nás. „V okrese Revúca sa ojedinele očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Stupeň výstrahy môže byť operatívne zvýšený,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (60 – 85 km/h),“ píše sa ďalej na SHMÚ.

V súvislosti s hrozbou búrok pred nimi meteorologovia vystíhajú okres Revúca výstrahou 1. stupňa. Platí u nás v sobotu od deviatej do 17:00 hod.

Intenzita sprievodných javov je podľa meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ píše sa ďalej na SHMÚ.

Čítajte tiež:

Rodičia malých Revúčanov, zbystrite. Ako bude v lete otvorené dopravné ihrisko?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM