Peter Klimant Rôzne

Vyskúšali si to na vlastnej koži: Dievčatá v Revúcej zisťovali, či sa do roka vydajú!

V našom meste sa diali naozaj zaujímavé veci.Staré magické úkony, ktoré kedysi naši predkovia často využívali, vyšli zo zabudnutia a naplno sa opäť praktizovali. Na vlastnej koži ich skúsili aj mladé dievčatá z Revúcej.

Ilustračný obrázok k článku Vyskúšali si to na vlastnej koži: Dievčatá v Revúcej zisťovali, či sa do roka vydajú!
Zdroj: Dnes24.sk

Stridžoviny. Tak sa volá tradičná akcia základnej školy B.Zocha, ktorá je v znamení bosoriek. Konala sa vo štvrtok pred sviatkom svätej Lucie. Zocháči si v rámci tohto špeciálneho dňa mohli užiť zábavu v štyroch komnatách, ktoré boli plné zaujímavých aktivít.

„V prvej si trápili hlavičky skladaním hlavolamov nielen šikovné deti, ale v prípade škôlkárov aj rodičia. Tí starší museli vyčarovať chýbajúce časti piesní a ak sa kúzlo podarilo, výsledkom bola magická atmosféra pri ich speve,“ opisuje vedenie školy aktivitu z jednej z komnát.

V ďalších komnatách sa malé bosorky a bosoráci napríklad učili vytvárať vlastné čarovné zaklínadlá, či ochutnávali zázračné čarovné nápoje. Takto posilnené sa deti ocitli v poslednej komnate, kde sa dozvedeli o rôznych zvykoch, tradíciách a poverách, ktoré sa viažu k sviatku Lucie.

Niektoré zvyky si mohli na vlastnej koži rovno aj vyskúšať. Dievčatá napríklad zisťovali, či sa do roka vydajú alebo nie. Najväčší úspech tohto magického dňa mal určite let na metle, kde si strigôni a strigôňky zmerali svoje schopnosti v rýchlosti i obratnosti, čo sa riadenia tohto dopravného prostriedku týka.

Nechýbalo ani tradičné vymetanie kútov, o ktoré sa postarali „Lucie“ z deviateho ročníka. Všetky triedy tak svojimi zaklínadlami ochránili proti zlým duchom.

Foto: ZŠ I.B.Zocha

Čudné veci sa diali u malých Zocháčov...
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM