Eva Viestová Rôzne

Vyzliekli ju, zapálili a hodili do zamrznutej rieky...

Definitívne dali zbohom zime! Žiaci zo Základnej školy Hviezdoslavova a ich učitelia stále ešte nekašľú na slovenské tradície. Potvrdili to aj tentoraz. Mrazivému počasiu dali zbohom vynesením a ukážkovým zapálením Moreny.

Vynášanie Moreny je jeden z najstarších zvykov, ktorý sa zachoval až do dnešných čias. Koná sa koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka.

[blockquote]Tento zvyk má korene v predkresťanskom období, keď ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie možno ovplyvniť. Im pripisovali aj striedanie ročných období. Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky. [/blockquote] Najčastejším termínom vynášania Moreny je Smrtná nedeľa . A ani žiaci zo Základnej školy na Hviezdoslavovej ulici v Revúcej nezabúdajú na tradície. Opäť sa rozlúčili so spevom v sprievode mestom so symbolom zimy – Morenou.

Vyniesli ju z revúckeho chotára, aby sa jar mohla ujať svojho žezla. Skončila upálená a utopená v Zdychavke. Vnímanie tejto tradície je na každom území rozdielne a každý kraj s ním spája iný zvyk. Vo veľkomestách sa už veľa nevie a nehovorí o dávnych tradíciách, ktoré pretrvávajú dodnes.

Foto : ZŠ Hviezdoslavova

Morena Hviezdoslavka
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM