Webnoviny - Krimi

Za brutálnu vraždu dostal Adam 85 mesiacov

Trest 85 mesiacov odňatia slobody nepodmienečne za surovú vraždu potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 18-ročného Adama Dureca z Rimavskej Soboty.

Mladík vo februári napadol 39-ročného muža a dokopal ho na smrť. Verdikt je právoplatný, ale obhajca chce podať na Najvyšší súd SR mimoriadny opravný prostriedok dovolanie.

Adam sa priznal k surovej vražde a očakával miernejší trest. Súd však aplikoval zákonnú možnosť uložiť vyšší trest s tým, že Adam konal úmyselne a so zavrhnutiahodnou pohnútkou.

Prejavil pritom istú morálnu bezcitnosť, pretože po čine to nikomu neoznámil. Podľa prvostupňového súdu chcel na poškodenom vyskúšať svoje údery s vedomím, že je silnejší ako on. Obžalovaný žiak 3. ročníka odboru kuchár motív útoku nevedel vysvetliť.

Musel niekoho zabiť

Znalkyňa z odboru psychológie uviedla, že u Adama zistili emočnú labilitu a zvýšenú agresivitu, odbrzďovanú najmä alkoholom. V čase skutku bol Adam bol pod vplyvom alkoholu i marihuany. Motív však nezistili, pretože Adam s kamarátmi a zavraždeným mužom i jeho spoločníkom spolu popíjali víno bez toho, aby medzi nimi došlo ku konfliktu.

Podľa znalcov je u Adama možná prevýchova pri použití ani nie vysokého trestu, ale skôr psychoterapie, vrátane pôsobenia rodiny.

Adam opakovane vyslovil ľútosť nad tým, že spôsobil smrť človeka.

Tragický útok sa odohral v polovici februára po 21. hodine večer blízko pošty v Rimavskej Sobote.

Adam s kamarátmi strčili na zem 39-ročného Alexandra a 54-ročného Jozefa. Adam potom veľkou intenzitou viackrát šliapol obutou nohou do tváre Alexandra. Kričal pritom, že dnes musí niekoho zabiť a niekto musí zomrieť.

„Aby do rána zamrzol“

Násilník s partiou potom odišli, ale po chvíli sa vrátili a Alexandra odtiahli spod svetla za poštu. Tam Adam opäť šliapol Alexandrovi do tváre a vyzliekol mu vetrovku so slovami „aby do rána zamrzol.“ Alexander na následky zranení zomrel a nebola by ho zachránila ani okamžitá odborná lekárska pomoc.

Obhajca Rastislav Urbáni pre médiá uviedol, že trest po zvážení všetkých aspektov mal byť ukladaný v rozmedzí dva roky až päť rokov a štyri mesiace. Sprísnenie kvalifikácie a uloženie vyššieho trestu nie je v tomto prípade správne, preto sa odvolal. Krajský súd však jeho argumenty neuznal a odvolanie zamietol. Podľa predsedu senátu išlo o útok mimoriadne brutálny a v prípade odvolania prokurátora Durecovi hrozil ešte vyšší trest. Urbáni s týmto názorom nesúhlasí a je rozhodnutý podať dovolanie na Najvyšší súd SR.

Zdroj info a foto : webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM