Peter Simon Rôzne

Začínajú už v rannom veku: Jelšavskí žiaci sa hravou formou zoznámili so svetom financií

Učia sa od mala. Žiaci jelšavskej základnej školy sa zoznámili so svetom peňazí. Celodenné podujatie viedlo k zvyšovaniu povedomia finančnej gramotnosti. Zúčastnili sa jej žiaci druhého stupňa, ktorí sa vďaka tejto aktivite v danej oblasti vzdelávali zábavnou a súťažnou formou.

Ilustračný obrázok k článku Začínajú už v rannom veku: Jelšavskí žiaci sa hravou formou zoznámili so svetom financií
Zdroj: Dnes24.sk

Počas piatich vyučovacích hodín sa v jednotlivých triedach a odborných učebniach vystriedali žiaci druhého stupňa. Prednášali im spolužiaci z 8.A. triedy pod vedením učiteľky a organizátorky Mgr. Petry Semanovej. Venovali sa piatim témam, ako peniaze, naše príjmy a výdavky, zadĺž sa rozumne, riadenie rodinných a osobných financií, banky a môj prvý účet. Prednášky viedol aj odborný konzultant z finančnej oblasti, Ing. Zsolt Lajk z Tatra banky, a.s. Možnosť pozvať konzultanta mala naša škola práve vďaka projektu Viac ako peniaze.

Po každej prednáške nasledoval vedomostný test obsahujúci otázky z odprednášanej témy a praktické úlohy, ktoré riešili jednotlivé skupiny v rámci tried. Takto zbierali body vo forme papierových makiet euromincí na hraciu kartu. Najlepší tím z každej triedy postúpil do finálového kvízu, ktorý sa konal v telocvični aj za účasti divákov – spolužiakov. Žiaci napr. hľadali chýbajúci údaj na pokladničnom bloku, či rozoznávali ochranné známky jednotlivých eurobankoviek.

„Cieľom tejto celodennej akcie bolo zvýšiť finančnú gramotnosť žiakov a zábavnou formou ich vtiahnuť do finančného sveta dospelých. Nielen aby mu porozumeli, ale aby sa v tejto oblasti vedeli orientovať, a aby sa im v budúcnosti jednoduchšie a najmä čo najrozumnejšie darilo nakladať s financiami,“ povedala organizátorka Petra Semanová.
Ako ďalej dodala, celodenné podujatie sa tešilo pozitívnemu ohlasu nielen zo strany žiakov, ale aj pedagógov. O aktívnom zapájaní sa do jednotlivých častí podujatia svedčilo aj to, že na 1. mieste sa ocitli hneď 3 družstvá (triedy 5.B, 7.B, 9.A), ktoré získali diplomy a vecné ceny.

Foto: Semanová

Prednáška na škole v Jelšave
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM