Správy

Zastupiteľstvo odložilo rozhodnutie o odpredaji pozemkov Rómom!

Problém s odkúpením pozemkov pod nelegálnymi obydliami v rómskej osade v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava začal v ostatných dňoch akcelerovať. Ako novinárov informoval miestny rómsky vajda Ľudovít Gunár, dvanásť rodín po splnení všetkých zákonných náležitostí požiadalo o odkúpenie pozemkov.

Ilustračný obrázok k článku Zastupiteľstvo odložilo rozhodnutie o odpredaji pozemkov Rómom!
Zdroj: TASR

Žiadosti malo schváliť septembrové obecné zastupiteľstvo

„Žiadosti však schválené neboli,“ uviedol Gunár. Poukázal na to, že tento bod sa ani nedostal na rokovanie zastupiteľstva, hoci bol v programe. „Dva nezávislé znalecké posudky ocenili tieto pozemky na približne 5,5 eura za jeden meter štvorcový a existuje aj uznesenie zastupiteľstva, že obec súhlasí s odpredajom svojich pozemkov za túto cenu,“ dodal.

Podľa starostu obce Petra Bolla sa tu nedá hovoriť o tom, že by zastupiteľstvo žiadosti odmietlo, len rokovanie presunulo na ďalšie zasadnutie. Na otázku, aký bol dôvod na odloženie tohto bodu, neodpovedal a redaktora odkázal na poslanca Ladislava Katonu, ktorý tento návrh predložil.

Pripustil tiež, že na rovnakom rokovaní zastupiteľstva sa objavila požiadavka na vykonanie ďalšieho znaleckého posudku. „Pozemkov v rómskej osade by sa to však nemalo týkať,“ dodal Bollo.

Ide o súboj poľovníckych združení?

Podľa internetového portálu zivotpodhradom.sk sa pravdepodobne Rómovia v osade stali obeťou súboja dvoch poľovníckych združení o získanie väčšiny a o rozhodovaní o poľovnom revíre v okolí obce na najbližších 15 rokov. Z rokovania zastupiteľstva bol totiž stiahnutý aj bod, ktorý mal rozhodnúť o výkone práva poľovníctva v nasledujúcom období, pričom traja poslanci sú členmi jedného z týchto združení.

„Odloženie rozhodovania o tom, ktoré poľovné združenie bude mať pod palcom väčšiu časť revíru, mohlo mať aj pragmatické dôvody: k akémukoľvek prenájmu či predaju obecného majetku je potrebná trojpätinová väčšina poslancov. Bolo nad slnko jasné, že zasadnutia sa nezúčastnia dvaja z nich – Török a Juríni – obaja z pracovných dôvodov. Bolo otázne, ako sa zachovajú ďalší traja poslanci,“ uvádza portál.

Rómovia si myslia, že ide o zámer

Podľa Gunára pragmatické dôvody na odloženie prerokovania odkúpenia ich pozemkov neexistujú a konanie obecného zastupiteľstva považuje za naťahovanie času a obštrukcie. Starosta tieto argumenty odmietol komentovať.

Rómska osada v Krásnohorskom Podhradí má asi 150 domov, ktoré ležia sčasti na obecných pozemkoch, sčasti na pozemkoch Štátnych lesov, a.s. a časť leží na súkromných pozemkoch.

Podľa vajdu majú obyvatelia záujem si pozemky odkúpiť, potrebujú však pomoc v tom, aby si svoje pohľadávky mohli splácať dlhšie časové obdobie. „Toto zastupiteľstvo schválilo už v júni. To, čo sa deje teraz, je pre nás nepochopiteľné,“ uzavrel.

Rómska osada v Krásnohorskom Podhradí
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM