Eva Viestová Kultúra

Záujem o umelecký prednes klesá, zodpovedá tomu aj úroveň

Klesajúcu úroveň v prednese rozprávok zaznamenali organizátori celoslovenskej súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas v obci Drienčany v okrese Rimavská Sobota. Ako pre TASR povedala Jaroslava Chromeková z Gemersko-malohontského osvetového stred

Organizátori z Gemersko-malohontského osvetového strediska sa na celoslovenskej súťažnej prehliadke snažia vybrať čo najkvalitnejšiu porotu, aby súťažiace deti, ale aj ich učiteľov správne usmernili do budúcnosti. „Po každej súťaži organizujeme spoločne s porotcami hodnotiaci seminár, aby sme čo najpodrobnejšie vysvetlili, kde sa prednášatelia dopustili chýb a ako sa im môžu v budúcnosti vyvarovať. Musím však skonštatovať, že záujem o tieto informácie je z roka na rok menší. Často nehrá úlohu ani to, odkiaľ pedagógovia pricestovali. Jednoducho sa po súťaži ponáhľajú čo najskôr domov. Záujem klesá aj o mimosúťažné semináre, kde sa snažíme poradiť učiteľom, ktorí deti na recitácie pripravujú. Problém je ale aj v tom, že deti dlhodobo strácajú záujem o literatúru už v rodinách. Klasické čítanie rozprávok nahradil internet či televízia,“ skonštatovala Chromeková.
Do celoslovenskej súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas sa prihlásili žiaci z Komárna, Šamorína, Ružomberka, Spišskej Novej Vsi, Gelnice a Rožňavy. Pri výbere rozprávok boli rovnomerne zastúpení klasickí autori, ako aj súčasníci. "V prvej kategórii vyhrala Barbora Durdjaková z Rimavskej Soboty. Druhú priečku porota udelila Davidovi Frandelovi z Muráňa a tretiu Michaele Urbančíkovej z Rožňavy. V druhej kategórii sa na prvých troch miestach umiestnili Zuzana Ogurčáková zo Spišskej Novej Vsi, Oskar Vígh z Rimavskej Soboty a Filip Vavrek z Revúcej. Porota v druhej kategórii tiež odovzdala cenu Viktórii Jerzerčákovovej zo Spišskej Novej Vsi. V poslednej, tretej kategórii sme odmenili Jána Olivera Čillíka z Rimavskej Soboty, Paulínu Dittrychovú z Ružomberka a Petru Benediktyovú z Revúcej, doplnila Jaroslava Chromeková.

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM