Marcel Mojžiš Rôzne

Žiaci sa nevpracú do tried: V 1 lavici sa tlačia až 3 deti

Škola v Muránskej Dlhej Lúke bojuje s poriadnym problémom. Detí do nej chodí už toľko, že pre ne nie je priestor. A tak malí školáci musia sedieť v laviciach vskutku neobvykle - po troch.

Voľný priestor je na Základnej škole v Muránskej Dlhej Lúke naozajstnou vzácnosťou. Počet žiakov oproti minulosti citeľne stúpol a tak pomaly už nemajú ani kde sedieť. Situáciu v škole musia riešiť tak, že o jednu lavicu sa delia až traja žiaci.

[color=#0066ff]Za dva roky sa podľa [link=http://vas­.cas.sk/clanok/6678/tri­eda-praska-vo-svikoch-deti-sa-tlacia-po-troch-v-jednej-lavici.html]portálu cas.sk[/link] zvýšil počet žiakov až o 20, tí sa tlačia spolu v piatich malých triedach. V obci funguje základná škola v priestoroch bývalého rodinného domu. Denne sa v päťizbovom dome tlačí 72 detí, ktorým sa venuje deväť učiteľov. Všetci žiaci sú zo sociálne znevýhodneného prostredia. Jedna z tried nemá rozlohu ani desať metrov štvorcových. V inej zase nie je splnený limit dostatočného prísunu denného svetla. [/color] Starosta obce Marek Nosko bez pomoci nedokáže situáciu vyriešiť. //„Žiadame peniaze z troch zdrojov. Za rodinným domom je totiž staré humno, ktoré by sme chceli za obecné peniaze zvaliť. Na stavbu školy s novými učebňami a jedálňou žiadame po 90 000 eur od krajského školského úradu a od splnomocnenca pre národnostné menšiny. Ani po troch rokoch žiadosti sme doteraz nedostali adekvátnu odpoveď. Obávam sa, že v krajnom prípade prídeme o školu úplne, čo by bola pre tieto deti veľká škoda,“ //dodal Nosko.

revuca24.sk/tasr Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM