Eva Viestová Kultúra

Žiaci ZŠ J. A. Komenského úspešní v celoslovenskej súťaži v prednese slovenskej rozprávky.

Obec Drienčany  v dňoch 19. - 20. októbra 2011  privítala už ôsmykrát účastníkov regionálnej a šiestykrát účastníkov celoslovenskej súťaže v prednese slovenskej rozprávky pod názvom: „Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas“. Súťaž vznikla na počesť Pa

  Vo svojom voľnom čase zbieral okrem rôznych  ľudových  zvykov  a obyčají, aj ľudové rozprávky. Mnohé z nich zazneli na samotnej súťaži, či už príbeh o Statočnom valachovi, o Siedmych kozliatkach o Čertovi čo slúžil.  Nechýbali ani rozprávky od iných autorov ako napríklad O Guľkovi Bombuľkovi od Márie Ďuríčkovej, O školskej muche od Daniela Heviera, Klamár Hopsasa od Petra Glocka a ďalších iných. Napriek klesajúcemu záujmu detí a študentov o prednes sa v Drienčanoch stretlo celkom 55 súťažiacich,  z toho 21 na celoslovenskej súťaži. O víťazoch v troch kategóriách rozhodla odborná porota v zložení: Milana Jutková, Ingrid Šulková, Eva Greisigerová (I. a III. kategória) a Ľubomír Šárik, Táňa Kršková,Darina Kišáková, Marta Hlušíková(II.ka­tegória).  Všetci účastníci mohli navštíviť pamätnú faru a kostol, kde Pavol Dobšinský pôsobil, slnečné hodiny s drevenými rozprávkovými postavičkami, náučný chodník. Veľkému záujmu sa tešili členky Klubu dôchodcov z Drienčan, ktoré okrem prezentácie obce pripravili pre návštevníkov domácu sladkú špecialitu „bolestníky“, výrobky z plátna, ľanu. V rozprávkovo krásne vyzdobených priestoroch požiarnej zbrojnice sa so svojimi prácami predstavila Základná škola P. E. Dobšinského z Teplého Vrchu. Počas čakania na rozhodnutie poroty ožilo na námestí divadlo v podaní Spektakulárnej divadelnej spoločnosti s predstavením Eskamotérium, v druhý deň súťaže spisovateľka Marta Hlušíková odpovedala na zvedavé otázky súťažiacich.
V druhej kategórii regionálneho kola sa na treťom mieste umiestnil žiak 5.A triedy Základnej školy J.A.Komenského Filip Vavrek a v tretej kategórii sa na druhom mieste umiestnila žiačka 9. A triedy Petra Benediktyová. Obidvaja žiaci postúpili do celoštátneho kola, v ktorom obaja vo svojich kategóriách obsadili veľmi pekné tretie miesto. Podobne ako v rozprávkach víťazí dobro nad zlom, tak aj u našich žiakov zvíťazila ich šikovnosť, talent, nadanie. Tešíme sa na Drienčany opäť o rok.

Zdroj info a foto : ZŠ Komenského

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM