Rôzne

Zverejnenie počtu Rómov Jelšave narobilo problémy: Primátor hovorí o znížení hodnoty majetku ľudí!

Podľa údajov Atlasu rómskych komunít 2013 má Jelšava najvyššie zastúpenie Rómov. Tí tvoria až 40,1 percenta všetkých obyvateľov. V zverejnení týchto počtov však primátor vidí negatíva.

Ilustračný obrázok k článku Zverejnenie počtu Rómov Jelšave narobilo problémy: Primátor hovorí o znížení hodnoty majetku ľudí!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako povedal primátor mesta Milan Kolesár, dôležitosť zberu podobných údajov nespochybňuje. Ich jednorazové zverejnenie však pre väčšinu obyvateľov znamená iba zníženie hodnoty ich majetku a ešte komplikovanejší prístup k prípadným hypotékam.

Početnosť Rómov dlhodobo stúpa

V Jelšave podľa Atlasu rómskych komunít 2013 tvoria Rómovia 40,1 percenta všetkých obyvateľov. „Neviem, či už túto informáciu možno považovať za dôveryhodnú. Ide o to, ako k sčítavaniu pristupovali v jednotlivých mestách a obciach. Ja som dal pokyn, aby naši pracovníci počítali doslova hlavu po hlave, aby boli tie údaje relevantné. Z rozhovorov s kolegami som sa však dozvedel, že nie všetci k tomu pristupovali tak svedomito. Uvedomujeme si realitu a vieme, že početnosť Rómskej komunity v našom meste dlhodobo stúpa, ale nedeje sa to len u nás. Je dosť možné, že v skutočnosti nám ani to prvenstvo nepatrí,“ povedal Kolesár.

Mesto sa stáva neatraktívne pre život

Projekt Atlas rómskych komunít 2013 sa realizoval v rámci Rozvojového programu OSN v spolupráci s Ústavom rómskych štúdií Prešovskej univerzity, Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a Združením miest a obcí Slovenska. Je súčasťou programu na monitorovanie životných podmienok rómskej populácie. Atlas by mal poskytnúť východisko pre verejnú správu, neziskový a súkromný sektor pri nastavovaní cielených verejných politík a programov zameraných na zlepšovanie životných podmienok a sociálnu inklúziu rómskej populácie.

„Ak by sa v budúcnosti ukázalo, že údaje pomohli takýmto regiónom reálnymi vecami alebo dotáciami, potom klobúk dole pred takouto robotou. Fakty však zatiaľ hovoria o tom, že tieto údaje zaujímajú najmä banky a znalci početnosť Rómskej komunity berú do úvahy. Ak niekto chce založiť svoj majetok, aby si mohol zobrať hypotéku a chce niečo zveľadiť, musí teraz počítať so skreslenou sumou. Mesto sa tak stáva neatraktívne pre život. Takto vypustená informácia zatiaľ skôr uškodila, ako pomohla,“ dodal primátor Jelšavy.

Život s Rómami na slušnej úrovni

Podľa primátora Jelšavy je život v meste porovnateľný s ostatnými regiónmi.

„S Rómami tu žijeme a je to na slušnej úrovni. Je pravda, že máme aj neprispôsobivých obyvateľov, ako aj v iných mestách. Ale nepoškodzujme zverejňovaním takýchto informácií tých ľudí, ktorí tu ešte ostali žiť. Vyvolávame v nich ďalšiu frustráciu, a depresie. Ľudia v meste o tom hovoria a nie je to nič príjemné zdôvodňovať, čo s tým ideme robiť. Jediná moja odpoveď je, aby sa ešte tá majorita viac snažila, aby sa zvýšila ich populácia. Tá reálna odpoveď však je, že buď sa naučíme spolu nažívať tak, ako sa má, bez vzájomného obmedzovania sa, alebo tu potom vzniknú problémy, ktoré nebudeme vedieť riešiť. Nám pomôžu aj malé projekty, ktoré dajú ľuďom prácu. Vždy pomôže aj to, keď sa zamestná čo i len pár jednotlivcov,“ dodal primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM