Nikoleta Janečková Kultúra

3 pamiatky, ktoré patria v Revúcej medzi tie naj: Zaujímavosti, ktoré ste možno o nich ani len netušili

Nielen naše mesto, ale aj okolie prináša množstvo príležitostí na turistiku, fotografovanie, kultúru, no na svoje si tu prídu aj milovníci jedla či piva. V našom meste sa však nachádza množstvo pamiatok, ktoré stoja za zmienku. A tieto tri rozhodne medzi ne patria...

Ilustračný obrázok k článku 3 pamiatky, ktoré patria v Revúcej medzi tie naj: Zaujímavosti, ktoré ste možno o nich ani len netušili
Foto: Nikoleta Janečková / Zdroj: Dnes24.sk

Rímskokatolícky neskorogotický kostol Sv. Vavrinca diakona

„Do kostola chodím často. Podľa môjho názoru je pamiatkou nášho mesta. Viem, že tento kostol má svoju históriu no nepoznám ju,“ povedal Marek.

ZISTILI SME: Rímskokatolícky neskorogotický kostol Sv. Vavrinca diakona je z druhej polovice 15. storočia a patrí k najstarším pamiatkám mesta Revúca. Kostol mal pôvodne dve veže, no nižšia veža však bola v roku 1892 rozobraná.

Nandrássyho dom

„Podľa informácii, ktoré mám patrí Nandrássyho dom medzi najväčšie pamiatky mesta. No poviem pravdu, neviem, kde presne sa tento dom nachádza,“ uviedol Peter.

ZISTILI SME: V Nandrássyho dome sa stretávali slovenskí národovci Štefan Marko Daxner, Ján Francisci, Samo Tomášik a ďalší. Dnes v ňom sídli súkromná banka. Nandrássyho dom nájdete v Revúcej na Tomášikovej ulici.

Mestský dom

„Mestský dom je v dnešnej dobe sídlom Mestského úradu. Podľa môjho názoru ide o jednu z najkrajších stavieb v našom meste,“ uviedla Zuzka.

ZISTILI SME: V roku 1992 a 1996 v ňom boli objavené nápisy pod omietkou. V poloblúku, na ľavej strane priečelia budovy pri pohľade spredu, je latinský nápis, ktorý v preklade znamená: „Tam hore (na nebi) svätá Themida a tu dolu Bacchus (boh vína) hovoria pravdu.“ V poloblúku na pravej strane je latinský nápis, ktorý v preklade znamená: „Senát a ľud veľkorevúcky postavil pre spravodlivosť, podnikanie a zábavu“. Na dome je pamätná tabuľa venovaná širokoorientovanému vedcovi MUDr. Gustávovi Mauríciovi Reussovi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM