Peter Klimant Rôzne

Ako za čias najväčšej slávy nášho mesta: V Revúcej sa rozhodli obnoviť tradíciu vychýrených bálov! FOTO

Veľká spoločenská udalosť. V Revúcej sa obnovila tradícia veľkolepých bálov, aké sa v našom meste konávali v časoch jeho najväčšej slávy. Pozrite si to.

Ilustračný obrázok k článku Ako za čias najväčšej slávy nášho mesta: V Revúcej sa rozhodli obnoviť tradíciu vychýrených bálov! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Revúca bola v 60. rokoch 19. storočia nielen priemyselným a politickým, ale aj kultúrnym centrom hornej – slovenskej časti Gemera. Tradíciu vychýrených revúckych bálov, na ktorých sa schádzala vtedajšia vrstva revúckych mešťanov a intelektuálov sa rozhodli oživiť učitelia zo Základnej školy I.B. Zocha. Rozhodli sa usporiadať Prvý Zochov bál.

„Na príprave, organizácii a priebehu bálu sa podieľali spoločne, bez pomoci catheringovej spoločnosti. Aby sa priblížili histórii, volili dobovú výzdobu typickú pre devätnáste storočie. Aj moderátori, ktorí bálom sprevádzali, boli oblečení v dobovom oblečení,“ vysvetľuje Andrea Tokárová zo školy I.B. Zocha.

Podľa jej slov sa na bále podávali tradičné jedlá a prípitky, samozrejmosťou bola i tradičná hudba, vo veľkej zasadačke totiž hrala celú noc ľudová muzika. Nechýbalo tu však zaujímavé premostenie s modernými prvkami. „Minulosť prepojili organizátori bálu modernou hudbou a všetci účastníci bálu róbami podľa najnovších módnych trendov,“ povedala Tokárová, podľa ktorej sa ľudom premostenie tradície so súčasnosťou páčilo. Svedčiť o tom mala aj vypredaná kapacita oboch sál.

„Snáď najviac tešia organizátorov bálu pochvalné zápisy návštevníkov bálu do pamätnej kroniky. Všetci sa totiž zhodli, že už teraz sa tešia na druhý ročník Zochovho bálu,“ dodala Andrea Tokárová.

Foto: ZŠ I.B. Zocha

Veľká spoločenská udalosť: Zocháči obnovili tradíciu revúckych bálov
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM