Jakub Forgács Rôzne

Aktuálna chrípková situácia v kraji? Chorých je oproti minulému roku viac o 49 percent!

Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia v Banskobystrickom kraji stúpa. Odborníci preto odporúčajú klásť väčší dôraz na prevenciu a očkovanie hlavne pre deti a rizikové skupiny ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálna chrípková situácia v kraji? Chorých je oproti minulému roku viac o 49 percent!
Zdroj: TASR

V 42. kalendárnom týždni zaznamenalo 56 percent lekárov pre deti a 45 percent lekárov pre dospelých v Banskobystrickom kraji opätovné zvýšenie chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO). „V porovnaní je síce len o necelé 2 percentá viac chorých na ARO, ale o vyše 34 percent chorých na CHPO. V medziročnom porovnaní, zrejme aj vplyvom počasia, je výskyt oboch typov ochorení vyšší – na ARO o takmer 4 percentá a na CHPO až o 49 percent,“ informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica. Podľa epidemiológov je to však situácia primeraná ročnému obdobiu.

Väčšinu ochorení spôsobujú vírusy

Na ARO je banskobystrickom regióne v súčasnosti v absolútnych číslach chorých 5 321 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zahlásili ošetrujúci lekári. "Predstavuje to chorobnosť takmer 1 653 na 100 – tisíc osôb. Počet chorých na chrípku je aktuálne 540, čo je chorobnosť 168 na 100 – tisíc obyvateľov, pokračovala Tolnayová

RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). „Ešte stále sa väčšinou na pôvode ochorení podieľajú predovšetkým vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia. Počet komplikácií sa mierne zvýšil- na 3 percentá. Akútne respiračné aj chrípkové ochorenia sa skomplikovali zápalmi dutín v 79 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 32 prípadoch a v 49 prípadoch zápalom pľúc,“ uviedla ďalej hovorkyňa. Najviac skomplikovaných prípadov je medzi dôchdocami (10,5 percenta) a vo vekovej skupine ľudí v produktívnom veku (4,6 percenta). Nasledujú deti, ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako.

Najmenej chorých je medzi dôchodcami

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec (662), Rimavská Sobota (596), Žiar nad Hronom (577), Banská Bystrica (542) a Žarnovica (526). Na chrípku a jej podobné ochorenia ochorelo najviac ľudí v okresoch Lučenec, Banská Štiavnica, Žarnovica a Banská Bystrica. „Chorí sú predovšetkým obyvatelia kraja v produktívnom veku, žiaci základných škôl a najmenšie deti od 0 do 5 rokov. Pomerne nízky počet chorých je medzi dôchodcami,“ doplnila Tolnayová.

Epidemiológovia upozorňujú, že chorobnosť podľa dlhodobých štatistík bude rásť a preto je ideálny čas na venovanie sa prevencii. Počnúc zvýšenou pozornosťou hygiene prostredia, hlavne rúk, rovnako doma, ako aj v školských a predškolských zariadeniach, cez zvýšenú konzumáciu prírodných vitamínov, obsiahnutých v zelenine a ovocí, až po očkovania proti sezónnej chrípke.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM