Peter Simon Rôzne Správy

August 68 v Rožňave: Unikátne ZÁBERY a autentické výpovede!

Preľaknutí Rožňavčania a dunenie vojenskej techniky. Ako vyzeral august 68 v meste na Gemeri? Prinášame fotky a spomienky tých, ktorí boli pri tom.

Ilustračný obrázok k článku August 68 v Rožňave: Unikátne ZÁBERY a autentické výpovede!
14
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Rožňavy

Koniec leta, ktorý prepísal naše dejiny. V noci z 20. na 21. augusta 1968 vošli vojská Varšavskej zmluvy bez Rumunska do Československej socialistickej republiky. Okupácia zmarila demokratizačné procesy a nastolila politiku normalizácie. Ako to vyzeralo v našom meste a okolí počas udalostí, ktoré mnohí skloňujú ako ,,príchod Rusov"? Prečítajte si autentické výpovede Rožňavčanov.

Autentické zábery z Rožňavy

Vojská piatich socialistických krajín Varšavskej zmluvy prišli na čele so Sovietskym zväzom. Vojská NDR sa síce na inváziu tiež pripravili, ale v poslednej chvíli bola ich účasť odvolaná z Moskvy. Invázne vojská, ktoré na územie ČSSR vstúpili 21. augusta 1968, obsadili väčšinu strategických miest po celej krajine. Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna mužov a okolo 5 000 tankov. Operácii velil sovietsky armádny generál I.G. Pavlovskij.

Vojaci, obrnené vozidlá a tanky neobišli ani Rožňavu. V centre mesta, či v okolitých častiach však kolóny obrnených vozidiel „vítali“ aj demonštranti. Tieto udalosti pripomínajú archívne fotografie, pri ktorých miestami až zovrie hrdlo. V našej fotogalérii si môžete pozrieť, ako to vyzeralo v našom meste, keď nás pred polstoroším obsadili armády Varšavskej zmluvy.

Vojaci spustili streľbu

Fakt, že vojaci k nám neprišli na prehliadku mesta, zaznamenáva aj jedna situácia spred hotela Kras, ktorú opisuje Rožňavčan Karol: „Ja bol vtedy na základnej škole, a boli sme v kine, presne si pamätám na Poklad Inkov. V tom filme sa strieľalo a vonku pred Krasom hliadka nevedela, kto to strieľa. Tak začali aj oni strieľať ani nevedno kam. Stopy po guľkách sú v priestoroch bývalého malého Krasu a jedna vtedy trafila aj ventilátor v kine. Všetci sme v strachu museli v kine na podlahu,“ spomína Karol (65).

Vynorili sa na Košickej ulici

August spred storočia má v živej pamäti aj ďalší obyvateľ. Ako hovorí, tanky a vojaci boli po celej Rožňave. „Na ten deň nikdy nezabudnem. Stál som pri stene a som pozeral, ako Ruské autá prichádzajú z hora na Košickej ulici. Rožňavčania sa postavili pred autá, aby ich zastavili. Dlho tam všetko stálo a potom prišiel na gáziku jeden veliteľ a začal tam vyjednávať, aby ľudia ustúpili, ale oni skandovali, že neustúpia. Následne ten veliteľ dal do vysielačky pokyn, a z vrchu ulice sa začali valiť tanky. Odniesol si to aj jeden pán. Boli to hrozné časy. Pamätám sa aj na to, ako jeden baník hodil do okna vojenského auta kameň a trafil aj vojaka,“ uviedol pre náš web Ladislav Székely (74).

Tank pred domom

Na daný deň si spomína aj Rožňavčanka Katarína (67). V tom čase však ešte bývala v neďalekom Plešivci. „Môj brat nastúpil na základnú vojenskú službu 1. augusta 1968. S rodičmi som bola na pár dní v auguste v Maďarsku. V Egri sme sa stretli so vzdialenými príbuznými. Jeden z príbuzných hovoril otcovi, že sa niečo u nás chystá, pretože veľa jeho kolegov a známych, ktorí boli v zálohe, povolali do vojska. Skoré ráno 21.augusta som sa zobudila na zvuk stíhačky, čo bol v taký čas nezvyk. Pozrela som sa von z okna, pred našou bránou stál tank a obďaleč som uvidela ďalšie tri. Strážili strategickú budovu v našej obci, kde som bývala. Chodila som na brigádu, a tou bránou bolo treba aj vyjsť, a nebolo mi všetko jedno prejsť popri tom tanku,“ doplnila Katarína.

Starší obyvateľa mesta by mohli o tom rozprávať dlhé hodiny, pre tých mladších sme pripravili fotogalériu.

Obrazom: August 1968 v Rožňave
14
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM