Eva Viestová Rôzne

AUTENTICKÉ ZÁBERY: Gemer čelí nájazdom divokej zveri

Divá zver pribúda, tvrdia poľnohospodári. Poľovníci v jednotlivých revíroch ju prikrmujú, a tým sa podľa poľnohospodárov stráca prirodzený výber. Straty na úrode po nájazdoch zvierat v okrese Rimavská Sobota odhadujú od 30 do 100 %.

Ilustračný obrázok k článku AUTENTICKÉ ZÁBERY: Gemer čelí nájazdom divokej zveri
Foto: Eva Viestová

Voľne žijúce zvieratá spásajú polia s oziminami, no nezastavia sa ani pred ovocnými sadmi. Ako povedal predseda Gemerskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory František Tóth, farmári tento problém nedokážu účinne riešiť a situácia sa v priebehu posledných rokov len zhoršuje.

Na poliach sa pasú srnce i jelene

Z polí v okrese Rimavská Sobota sa postupne stráca snehová pokrývka, čo využíva najmä srnčia a jelenia zver. Spásajú predovšetkým repku olejnú. Zvieratá často poškodzujú len stred rastliny, ktorý je najvýživnejší, no pre vegetáciu znamená likvidáciu.

„Najhoršie na tom je, že už chodia aj do ovocných sadov. Okrem toho, že skonzumujú rodivé púčky, stromy likvidujú úplne aj otieraním sa. Nevieme sa proti tomu brániť. Môj sad je napríklad oplotený, no zver to dokáže preskočiť. Často sa nevedia dostať naspäť, my ich musíme len vyháňať,“ skonštatoval Tóth.

Neexistujú účinné prostriedky na ochranu

Divá zver pribúda, tvrdia poľnohospodári. Poľovníci v jednotlivých revíroch ju prikrmujú, a tým sa podľa nich stráca prirodzený výber. V prírode podľa názoru poľnoshospodárov tak prežívajú aj jedince, ktoré by za normálnych okolností zahynuli.

„Jeden z našich členov poslal list ministrovi pôdohospodárstva. Dostal odpoveď, že má viac komunikovať s poľovníckymi združeniami. Problém je v tom, že samotní poľovníci nesmú strieľať zver napríklad v sade. Navyše si neviem predstaviť, aby niekto postrieľal 60-kusové stádo na tak malom mieste“, povedal Tóth.

„Nepoznáme účinné metódy, ako sa pred lesnou zverou brániť a prostriedky, ktoré sú dostupné, zlyhávajú. Snažíme sa dosiahnuť legislatívne zmeny, ktoré by nás chránili, a to podobne ako v zahraničí. V západnej Európe si farmári môžu svoje polia chrániť aj odstrelom na ich pozemkoch. Na zmeny v zákonoch však u nás nie je dostatočná chuť a vôľa,“ uzavrel Tóth.

Divá zver na Gemeri
20
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM