Martin Károly Krimi

Až 148 požiarov domov a škody 170 000 €. Zlé kúrenie vás môže zruinovať!

Štatistiky požiarov z minulého roku sú alarmujúce. Hasiči v Banskobystrickom kraji zasahovali až 148 krát. Požiare súviseli s nesprávnym vykurovaním a zlou údržbou. Tu je návod, ako sa im dá predísť.

Ilustračný obrázok k článku Až 148 požiarov domov a škody 170 000 €. Zlé kúrenie vás môže  zruinovať!
Zdroj: Dnes24.sk

Najčastejšou príčonou požiarov je podcenená údržba komínov. "V uplynulej vykurovacej sezóne sme zaevidovali zvýšený počet požiarov z dôvodu vyhorenia sadzí v komínoch. To je práve dôsledkom toho, že sa komíny nekontrolujú a nečistia, uvádza Ján Tomaľa z oddelenia požiarnej prevencie Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici.

Za rok 2011 bolo na území Banskobystrického kraja v súvislosti s vykurovacou sezónou zaznamenaných 148 požiarov rodinných domov s celkovou výškou škody 173 390 €. Pri týchto požiaroch bola jedna osoba zranená.

Zavolať si odborníka sa oplatí

„Zimné vykurovacie obdobie kladie zvýšený nárok na dôkladnú a včasnú pripravenosť technologických zariadení, vykurovacích systémov, komínových telies, a to hlavne v riadnej a odbornej údržbe a odstránení zistených závad,“ informuje ďalej preventista Tomaľa.

Podľa neho majitelia rodinných domov, chalúp a rekreačných chát podceňujú stav dymovodov, komínových telies a ich čistenie. Nedbajú o riadne uskladnenie tuhých palív, čím ohrozujú seba aj spoluobčanov. V obytných domoch zas hrozí vznietenie elektrospotrebičov, infaražiaričov, či dokonca podomácky vyrobených ohrievačov.

Podľa zákona sú stanovené až tri kontroly vykurovacích telies počas roka. Keď však nemáte čas alebo prostriedky, urobte tak aspoň dvakrát do roka. „Lehoty na kontrolu a čistenie komínov závisia od druhu spotrebičov, ktoré sú na ne pripojené. Kratšie lehoty sú pri používaní kotlov na tuhé palivá, keďže dochádza pri nich k zanášaniu komínových telies sadzami,“ konkretizuje Ján Tomaľa z KR HaZZ.

Ak sú na komínové teleso pripojené spotrebiče s celkovým tepelným výkonom do 50 kW, komín je potrebné čistiť raz za:

  • 4 mesiace – spotrebiče na tuhé alebo kvapalné palivá,
  • 6 mesiacov – spotrebiče na plynné palivá a ak ide o komín bez vložky
  • 12 mesiacov – spotrebiče na plynné palivá a ak ide o komín s vložkou

Ak sú na komínové teleso pripojené spotrebiče s celkovým tepelným výkonom nad 50 kW, komín je potrebné čistiť raz za:

  • 2 mesiace – spotrebiče na tuhé palivá alebo spotrebiče na kvapalné palivá
  • 6 mesiacov – spotrebiče na plynné palivá

Kde zohnať kominára?

Aj keď na prvý pohľad ide o jednoduchú záležitosť, čistenie a ďalšiu údržbu komína prenechajte odborníkovi. Prehľad kominárov je uvedený na webovej stránke Komory kominárov Slovenska www.kks-sr.sk.

„Nastávajúce zimné vykurovacie obdobie preverí dokonalú technickú pripravenosť tepelných spotrebičov, ako aj ostražitosť a uvedomelosť pracovníkov a občanov. Všetky tieto faktory sú predpokladom pre bezpečnú prevádzku a pre zníženie, resp. vylúčenie požiarovosti v tomto období,“ uvádza na záver Ján Tomaľa z oddelenia požiarnej prevencie Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM