Eva Viestová Rôzne

Banskobystričan chce cestou na bicykli zbierať peniaze pre onkopacientov v núdzi

Presne 35 miest za 35 dní chce na bicykli navštíviť Banskobystričan Alan Budják. Cieľom jeho misie, ktorú odštartoval v sobotu na Námestí SNP v B. Bystrici je pomôcť onkologickým pacientom v hmotnej núdzi.

Akciu organizuje občianske združenie Tridsaťpäťka-35.
„Cyklotúra odštartovala dnes ráno pri mínus desiatich stupňoch celzia. Pre Budjáka, ktorý je bývalým športovcom to však nebol veľký problém. Momentále už stúpa na svojom bicykli na horský priechd Šturec,“ povedal TASR Jozef Balko z organizačného štábu.
Budják počas 35 dní prejde mestami Turčianske Teplice, Martin, Žilina, Považská Bystrica, Dubnica n. Váhom, Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Myjava, Piešťany, Trnava, Bratislava, Dunajská Streda, Komárno, Štúrovo, Šahy, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Rožňava, Moldava nad Bodvou, Košice, Michalovce, Humenné, Stropkov, Bardejov, Prešov, Spišská Nová Ves, Poprad, Štrba, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a slávnostný príjazd bude v piatok 9. marca v Námestove, na nábreží Oravskej priehrady.
Alan Bujdák má 44 rokov. Je zdravý. Zažil však s blízkou osobou onkologickú liečbu, prežil s ňou operáciu, liečbu, chemoterapiu a toto všetko v ňom zanechalo také hlboké stopy, že sa rozhodol týmto ľudom pomôcť.
„Raz som dotyčnej osobe sľúbil, že jej pomôžem, ako len budem vedieť. Nakoľko som chlap, chcem svoje slovo dodržať. Po dlhom uvažovaní som prišiel na to, že nie len jej, ale väčšine týchto ľudí treba pomôcť,“ vyjadril sa k myšlienke projektu Bujdák.
Na celej akcii pracuje skupina vybraných dobrovoľníkov, ktorá bude mať na starosti celú logistiku, hlavne preberať, triediť a overovať maily, oslovovať sponzorov v jednotlivých mestách, komunikovať s médiami, zabezpečovať internetové stránky komunikácie. „Už máme odozvu z niekoľkých miest, ktoré Budják navštívi. Všade nám pomoc či už finančnú, alebo nefinančnú prisľúbili,“ uviedol Balko.
Žiadatelia o pomoc sa budú môcť na organizátorov obracať postupne, formou emailov, sociálnej siete a listov, či telefonicky, alebo osobne v jednotlivých mestách.
Transparentnosť prerozdelenia získaných finančných prostriedkov zabezpečí komisia, v ktorej bude široké zastúpenie ľudí z rôznych oblastí života.
Aktéri podujatia chcú na webovej stránke www.oz35.sk uverejňovať denne jeden príbeh a na konci akcie budú môcť čitatelia hlasovaním rozhodnúť, ktorých päť príbehov organizátori ocenia.

Zdroj info : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM