Jakub Forgács Správy Samospráva

Banskobystrický kraj prichádza s novinkami: Očkovať sa bude aj priamo v školách

Župa oznámila dve nové očkovacie iniciatívy. S vakcínou príde do škôl aj najmenej zaočkovaných obcí.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj prichádza s novinkami: Očkovať sa bude aj priamo v školách
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Zvýšiť čísla zaočkovanosti cielene tam, kde sú najhoršie, a zabrániť dlhodobému zatvoreniu stredných škôl, sa Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) rozhodol prostredníctvom mimoriadneho výjazdového očkovania. S tým príde od 13. septembra postupne do každej zo 60 stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Nielen pre žiakov a zamestnancov

„Vakcínu priamo v škole takto budú môcť dostať jej zamestnanci, žiaci, ich rodinní príslušníci a vyhradené hodiny budú aj pre širokú verejnosť,“ uviedla Štepáneková.

„Rozhodli sme sa prísť s vakcínou priamo do stredných škôl, teda na miesta, ktoré patrili k najviac postihnutým prvou, no najmä druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Brány škôl zostali zatvorené dlhé mesiace a deti boli vytrhnuté z kolektívov a odkázané len na dištančné vyučovanie, bez možnosti praktického výcviku či sociálneho kontaktu. Toto sa nesmie opakovať. Zvlášť nie v čase, kedy máme účinný nástroj na potlačenie vírusu v podobe očkovania. Verím, že aj táto naša aktivita prispeje k zvýšeniu počtu zaočkovaných a k tomu, aby naše deti mohli normálne chodiť do školy,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Desiatky tisíc ľudí

„Podľa štatistík z prvej polovice augusta je aspoň jednou dávkou vakcíny v súčasnosti zaočkovaných priemerne 62 percent zamestnancov škôl v Banskobystrickom kraji. V prípade detí vo veku od 12 do 17 rokov je priemerná zaočkovanosť na úrovni 13 percent, zaočkovanosť celej populácie v kraji presahuje 35 percent,“ pokračovala Štepáneková.

„Len v našich stredných školách máme 3 200 zamestnancov a 17 525 žiakov. Ak k tomu pripočítame rodinných príslušníkov, bavíme sa asi o 38-tisíc ľuďoch, ktorých by sme očkovaním v školách chceli osloviť. O tejto aktivite sme už informovali aj riaditeľov, ktorí ju privítali a budú maximálne súčinní. Podrobné informácie dostanú aj na spoločnom osobnom stretnutí, ktoré plánujeme v budúcom týždni,“ doplnila Judita Droppová z odboru školstva Úradu BBSK.

Aktivitu kraja v tejto oblasti ocenil aj predseda Komisie školstva a športu Zastupiteľstva BBSK a krajský poslanec za obvod Krupina Maroš Skopal: „Vítam túto iniciatívu a verím, že možnosť zaočkovať sa priamo v škole využijú zamestnanci, žiaci aj ich rodinní príslušníci v čo najväčšej miere. Je dôležité vytvoriť v školách bezpečné prostredie, aby sme sa nemuseli potýkať s problémom ich zatvárania tak, ako tomu bolo počas druhej vlny.“

Ďalšie aktuálne správy

S najhoršími číslami

Ako spomenula Štepáneková, mobilné očkovacie jednotky BBSK sa ešte v auguste vyberú cielene aj do obcí, ktoré podľa nedávno zverejnených dát patria k tým s najnižšou zaočkovanosťou v rámci kraja.

„Konečne sme dostali dáta, po ktorých sme volali prakticky od začiatku očkovania. Dáta, z ktorých vidíme, že hoci sme boli s mobilným očkovaním v spádovej obci Ratková, len štyri kilometre vzdialená Sása je dnes obcou s najmenším podielom zaočkovaného obyvateľstva prvou dávkou vakcíny v rámci celého Slovenska. Na spoluprácu pri týchto výjazdoch plánujeme osloviť aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré by mohlo prísť s informačným stánkom a odborníkom, ktorý bude ľuďom priamo na mieste vysvetľovať výhody a nevýhody očkovania,“ hovorí Ondrej Lunter.

Pre mimoriadne mobilné očkovanie si kraj vybral desať obcí s najhoršími číslami zaočkovanosti na svojom území: Sása (okr. Revúca), Lentvora, Rybník (okr. Revúca), Barca, Cakov, Kesovce, Hostišovce, Nandrať, Radnovce a Sútor.

„Priemerná zaočkovanosť 1. dávkou vakcíny v týchto obciach je na úrovni necelých sedem percent. Sú to veľmi nízke čísla, ktoré môžu mať zásadný vplyv na vývoj a opatrenia tretej vlny pandémie, najmä v okresoch Revúca a Rimavská Sobota,“ doplnil Zlatko Kameništiak z oddelenia zdravotníctva Úradu BBSK.

Klesajúci záujem

Podľa jeho slov záujem o očkovanie neustále klesá, v prevádzke sú aktuálne štyri z pôvodným ôsmich krajských veľkokapacitných očkovacích centier.

„Vo veľkokapacitných očkovacích centrách BBSK dostalo doposiaľ vakcínu viac ako 177-tisíc ľudí, prostredníctvom mobilného očkovania to bolo ďalších 15-tisíc ľudí. Viac ako dve tretiny záujemcov, ktorí dnes prichádzajú do veľkokapacitných centier, tak robia bez predchádzajúcej registrácie,“ doplnil Zlatko Kameništiak.

V priloženej galérii nájdete aj zábery opatrení z aktuálneho COVID automatu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskobystrického kraja

Nový Covid automat od 16. augusta
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM