Eva Viestová Rôzne

Bariéry aj tento rok ochránia migrujúce žaby

Pracovníci Správy Národného parku (NP) Muránska planina aj tento rok vytvorili na cestách bariéry pre žaby a mloky, aby ich zachránili a uľahčili im cestu pri migrovaní.

Na území NP sú štyri lokality, kde sú vytvorené zábrany z fólií s celkovou dĺžkou 1,5 kilometra. „Od 15. marca tiahnu skokany zelené, v týchto dňoch začali ropuchy škvrnité, no objavia sa aj rosničky a mloky,“ uviedol pre TASR správca NP Muránska planina Peter Bryndza, podľa ktorého migrácia žiab trvá približne jeden mesiac.
Za ten čas pracovníci spolu s dobrovoľníkmi prenesú až 20.000 obojži­velníkov. Každoročne sa počet nezachránených žiab znižuje napriek tomu, že sa na všetkých úsekoch zábrany nenachádzajú. „Máme štyri lokality. Cez jeden ťah prejde denne aj 600 žiab. Najlepšie by bolo, keby boli na všetkých cestách vybudované pevné a trvalé bariéry, ako tomu je v niektorých krajinách,“ domnieva sa Bryndza.
Podľa jeho slov tento rok bude zrejme dosť ropúch, niektorých žiab však bude menej a to najmä pre málo snehu v zime a výskyt chemikálií na poliach, kde obojživelníky žijú. Okrem prenášaniu žiab robia pracovníci aj výskum početnosti žiab a určia sa druhy. Zároveň sa sčítavajú samce, samice, prípadne amplexy – samice nosiace na chrbte aj svojho samca.
Záchranou žiab sa nenarúša uzavretý ekosystém. Obojživelníky totiž požierajú rôzne larvy a hmyz. Žaby, ktoré patria medzi chránené druhy, sú zasa potravou pre niektoré druhy vtákov, ktoré sú vzácne a chránené zákonom.

Zdroj : TASR

bariery na zaby
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM