Jakub Forgács Správy Samospráva

Bezpečnostná rada BBSK má naliehavú prosbu: Dôvodom je utečenecká kríza

Banskobytrická župa pripravuje asistenčné centrum pre utečencov. Bezpečnostná rada kraja sa preto obrátila na ministerstvo vnútra.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečnostná rada BBSK má naliehavú prosbu: Dôvodom je utečenecká kríza
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Župan Ján Lunter na štvrtok zvolal zasadanie koordinačného krízového štábu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a následnej bezpečnostnej rady za účasti všetkých dotknutých zložiek štátnej správy i Mesta Banská Bystrica. Témou bola utečenecká kríza, spôsobená vojnou na Ukrajine. „Najväčší tlak je opäť na mestá, obce a samosprávne kraje. Ministerstvo vnútra však doposiaľ nevydalo žiadny záväzný pokyn či poverenie, ktoré by im umožnilo refundovať takto vzniknuté náklady či vyvíjať ďalšie aktivity,“ uviedla Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Kľúčové dokumenty

Vedenie BBSK na štvrtkovom stretnutí koordinačného krízového štábu predstavilo návrh plánu na zvládnutie príchodu utečencov na územie kraja. „Najdôležitejšími krokmi v akútnej fáze utečeneckej krízy je zriadenie Krajského asistenčného centra a koordinácia ubytovacích aktivít pre prichádzajúcich utečencov,“ spomenula Štepáneková.

Bezpečnostná rada kraja preto podľa jej slov požiadala ministerstvo vnútra o vydanie dvoch kľúčových dokumentov: Poverenia pre BBSK na zriadenie Krajského asistenčného centra pre utečencov a pokynu Okresnému úradu v Banskej Bystrici na vytváranie subjektov hospodárskej mobilizácie za účelom ubytovania, stravovania a poskytovania základných potrieb a služieb utečencom.

Na čo poslúži?

„Asistenčné centrum má plniť koordinačnú a poradenskú úlohu pre prichádzajúcich utečencov, ako aj pre samosprávy a mimovládne organizácie. Vytváralo by spoločný priestor pre všetky dotknuté orgány štátnej správy, polície, hasičov, zdravotníctva, Úradov práce a poskytovateľov sociálneho poradenstva tak, aby utečenci dostali na jednom mieste všetku potrebnú pomoc,“ vymenovala Štepáneková.

Ako spomenula, pre uskutočnenie plánu plnohodnotného zriadenia asistenčného centra je však potrebné, aby BBSK dostal od ministerstva vnútra poverenie na vykonávanie takejto činnosti.

Reakciu podpredsedu BBSK Ondreja Luntera aj primátora Banskej Bystrice Jána Noska nájdete na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM