Správy

Bezpečnostná rada BBSK nerozhodla o vyhlásení mimoriadnej situácie. Zriadené bolo call centrum

Podľa vedenia BBSK dôvodom pre zvolanie mimoriadnej bezpečnostnej rady kraja bola obava z nezákonného postupu SAD Zvolen, ktorá môže reálne ohroziť zdravie obyvateľov a fungovanie strategických podnikov v tomto regióne.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečnostná rada BBSK nerozhodla o vyhlásení mimoriadnej situácie. Zriadené bolo call centrum
4
Galéria
Zdroj: TASR

Bezpečnostná rada Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorá sa konala v piatok večer v Banskej Bystrici, nerozhodla o vyhlásení mimoriadnej situácie. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.

Dôvodom na jej zvolanie bola podľa vedenia BBSK obava z nezákonného postupu Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen, ktorá v piatok po neúspešných rokovaniach s vedením kraja oznámila, že od soboty (25. 1.) až do odvolania prerušuje verejnú dopravu na prímestských linkách v kraji s výnimkou tých, ktoré fungujú na základe osobitných zmlúv.

Mimoriadnu situáciu nevyhlásili

„Bezpečnostná rada na mimoriadnom rokovaní o vyhlásení mimoriadnej situácie nerozhodla. Zdravotnú starostlivosť v nemocniciach na území kraja prípadný výpadok verejnej dopravy podľa našich informácií neohrozí. Kraj k otázkam verejnej dopravy zriadil call centrum, ktoré začne fungovať už počas víkendu,“ reagovala Štepáneková.

„Nie sú splnené podmienky na vyhlásenie mimoriadnej situácie, čo sa týka vyhlásenia núdzového stavu, ten má oprávnenie vyhlasovať len vláda,“ povedal po zasadaní predseda bezpečnostnej rady a zároveň prednosta Okresného úradu v Banskej Bystrici Július Ernek.

Zápisnicu zo zasadnutia dostane Bezpečnostná rada SR. Úrad vlády už predseda BBSK informoval v piatok dopoludnia prostredníctvom lis­tu.

Kraj zriadil call centrum

Podľa vedenia BBSK dôvodom pre zvolanie mimoriadnej bezpečnostnej rady kraja bola obava z nezákonného postupu SAD Zvolen, ktorá môže reálne ohroziť zdravie obyvateľov a fungovanie strategických podnikov v tomto regióne.

„Nemocnice v kraji sú o situácii informované a počas víkendu majú služby zabezpečené tak, aby ich prípadný výpadok autobusov nepostihol. Podľa našich informácií by začiatkom týždňa mohol rozhodnúť súd o neodkladnom opatrení, ktorým by dopravcovi nariadil vykonávať dopravu vo verejnom záujme podľa platných licencií a cestovných poriadkov,“ zdôraznil predseda BBSK Ján Lunter.

Ako Štepáneková uviedla, kraj zriadil telefonické linky, na ktoré sa môžu obyvatelia počas víkendu obrátiť ohľadne verejnej dopravy. Sú k dispozícii od 7:00 do 19:00 na telefónnych číslach: +421940624563, +421910847025, +48/4325600.

V sobotu (25.1.) o 11:00 sa podľa jej slov pred budovou Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja uskutoční tiež tlačový brífing za účasti predstaviteľov miest, krajov a politických strán.

Foto: ilustračné

Autobusy SAD Zvolen - ilustračné
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM