Katarína Oravská Rôzne

Boli ste už na Kráľovej holi? Po tomto čarokrásnom videu sa tam určite vyberiete

Kráľova hoľa leží v nadmorskej výške 1 946 metrov. Ja najvyšším vrcholom východných Tatier a ponúka nádherný výhľad nielen na náš región. Bola motívom pre vznik viacerých umeleckých diel. Tentoraz si jej krásu môžeme vychutnať prostredníctvom videa.

Ilustračný obrázok k článku Boli ste už na Kráľovej holi? Po tomto čarokrásnom videu sa tam určite vyberiete
Zdroj: Dnes24.sk

Kráľova hoľa patrí k našim najnavštevovanejším vrchom. Ide o najvyšší vrch Kráľovohoľských Tatier, teda východnej časti Tatier. Leží v nadmorskej výške 1 946 metrov. Tento končiar je opradený povesťami a aj sa o ňom spieva. Bodaj by aj nebol inšpiráciou pre umelcov. Keď zvládnete výstup na Kráľovú hoľu, naskytne sa vám na vrchole jedinečný výhľad, a to nielen na Horehronie ale aj na Vysoké Tatry, Liptov a tiež Spiš. Pod hoľou pramenia rieky Hron, Čierny Váh, Hnilec a Hornád. Od roku 1960 je na vrchole televízny vysielač. Dostanete sa sem zo Šumiaca, skade ide asfaltová cesta.

Matúš Lašan strávil na holi dokonca niekoľko dní, aby vytvoril očarujúce časozberné video. „Celkovo 12 dní som prežil na našej Kráľovej holi, aby som mohol tento legendárny a ikonický vrch Slovenska prezentovať ako doma, tak v zahraničí. Timelapse video, ktoré je výsledkom môjho snaženia je jedinečná prezentácia tejto oblasti,“ povedal pre Brezno 24 autor videa. Nejde pritom o prvý takýto Lašanov projekt. Krásy nášho regiónu zaznamenal už predtým v nemenej okúzľujúcom videu.

Video Kráľovej holi začal natáčať v decembri minulého roka. Zvyšok bol natočený v priebehu januára a februára tohto roku. „Kráľovu hoľu som si vybral jednak preto lebo je to jeden z našich národných symbolov, ktorému sa dostáva o poznanie menej pozornosti ako Kriváňu. Istým dôvodom boli aj moje sympatie k tejto hore, či už pre jej krásu, alebo preto, že mám koreňe z gemera, kde Kráľova hoľa stále vzbudzuje rešpekt a pokoru,“ prezradil Lašan.

Ako ďalej pokračoval natáčanie bolo nesmierne náročné. „Neustále meniace sa podmienky, silný vietor, hmla a mráz často znemožňovali natočiť presne to, čo som mal v pláne. Celkovo som bol na vrchole počas natáčania šesťkrát v pomerne krátkom časovom intervale.“ Niektoré výstupy boli na viac dní. Najdlhšie hore strávil štyri dni. „Dnes môžem povedať, že sa oplatilo,“ dodal Lašan.

Foto a video: Matúš Lašan

Kráľova hoľa
3
Galéria
Kráľova hoľa
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM