Eva Viestová Rôzne

Bude Krásna Hôrka o polroka opäť krásna?

Prví návštevníci by mohli na hrad Krásna Hôrka prísť už v septembri. Povedal dnes minister kultúry Daniel Krajcer po obliadke hradu.

Vyjadril uspokojenie nad tým, ako prebiehajú všetky záchranné práce a prípravné práce pre následnú obnovu. „V tejto chvíli prebieha inventarizácia, zabezpečovanie a postupný odvoz všetkých exponátov,“ objasnil minister s tým, že na uloženie jednotlivých exponátov budú dočasne slúžiť priestory múzea v Betliari, Slovenského technického múzea v Košiciach a Východoslovenského múzea. „Môžem však už teraz potvrdiť, že približne 90 percent zbierok ostalo našťastie plne zachovaných, podobne ako drvivá väčšina interiérov,“ podčiarkol.

Na obnovu hradu Krásna Hôrka by sa mohli čerpať prostriedky z poistnej zmluvy, ktorú má ministerstvo kultúry uzavretú s konzorciom poisťovní na ochranu národných kultúrnych pamiatok. „Celková suma, ktorú možno pri takýchto nešťastiach čerpať je 11,6 milióna eur, čo v tomto prípade bude určite postačovať, pričom ministerstvo je pripravené okamžite začať postupne uvoľňovať tieto prostriedky“ uviedol dnes po obhliadke hradu minister kultúry Daniel Krajcer.
Dnes už bol na hrade aj statik, ktorý postupne pripravuje projekt na provizórne zastrešenie hradu. „Paralelne pokračujú práce na projekte a následnom plnom stavebnom zakrytí celého hradného areálu,“ doplnil Krajcer. Na záver, že oceňuje záujem a aktivitu verejnosti a Slovenské národné múzeum zriadi špeciálny účet, na ktorý môžu prispievať organizácie či podnikatelia.
Regionálna samospráva pomôže pri záchrane a ochrane exponátov z vyhoreného hradu Krásna Hôrka. Predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa o tom dnes hovoril priamo na hrade s Evou Lazárovou, riaditeľkou Múzea Betliar, pod ktoré patrí aj hrad Krásna Hôrka. Aktuálnu prvú pomoc poskytne Banícke múzeum Rožňava a Východoslovenské múzeum Košice, ktoré dajú k dispozícii technické zázemie, automobily i odborných pracovníkov na presun zbierok a mobiliára. Vo svojich priestoroch i depozitoch sú pripravené uskladniť exponáty, ktoré musia byť z vyhoreného hradu čo najskôr presťahované.
„Sme pripravení uvoľniť účelové prostriedky aj z grantovej schémy programu Terra Incognita – Krajina nespoznaná. Tento program je naším príspevkom k projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 a jeho zámerom je predstaviť návštevníkom celý región prostredníctvom tematických ciest. Krásna Hôrka je dôležitým bodom na Gotickej ceste. Je to skvost, za ktorým prichádzajú návštevníci z celého sveta. Prispieť k rýchlej obnove hradu je naším veľkým záujmom a k spolupráci určite vyzveme aj našich partnerov z rôznych oblastí,“ povedal Trebuľa.
V súvislosti s požiarom hradu Krásna Hôrka zriadilo Združenie miest a obcí Horného Gemera (ZMOHG) fond na obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky. Rada ZMOHG vyzvala mestá a obce, aby sa tiež pripojili k tejto iniciatíve.

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM