Jakub Forgács Samospráva

Budúcnosť revúckeho gymnázia na pretrase. Krajskí poslanci rozhodli

Má len pár desiatok žiakov, no za sebou bohatú históriu. Úrad BBSK navrhol presťahovanie Prvého slovenského literárneho gymnázia do nových priestorov.

Ilustračný obrázok k článku Budúcnosť revúckeho gymnázia na pretrase. Krajskí poslanci rozhodli
Zdroj: TASR

Prvé slovenské literárne gymnázium (PSLG) v Revúcej nebude meniť svoje pôsobisko a zostáva naďalej pôsobiť v národnej kultúrnej pamiatke, ktorá je vo vlastníctve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Rozhodli o tom v pondelok krajskí poslanci, ktorí väčšinou hlasov boli proti návrhu predkladaného oddelením školstva a mládeže Úradu BBSK.

Pár desiatok žiakov

Ako Úrad BBSK zdôvodňoval, dôvodom zmeny sídla školy je jej nenaplnenosť a extrémne nízky počet žiakov PSLG. V školskom roku 2016/2017 má len 38 žiakov, v prvom ročníku deväť, vo štvrtom 16, pričom kapacita školy je 120 študentov. Pedagogickí zamestnanci školy si dopĺňajú pracovné úväzky v iných školách. Na plný úväzok je zamestnaný len jeden zamestnanec.

Čítajte tiež: Záchrana gymnázia v Revúcej. Ministerstvo mu prispeje 20 000 eur

„PSLG sídli v budove, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou vo vlastníctve BBSK. Náklady na budovu v roku 2015 boli spolu okolo 19 853 eur a v prvom polroku tohto roku už presiahli 15 400 eur. Problémy s financovaním školy pretrvávajú už od roku 2011. PSLG bolo každoročne dofinancované z rozpočtu BBSK,“ uvádza sa v dôvodovej správy úradu.

Podľa Úradu BBSK presťahovaním PSLG do priestorov Gymnázia Martina Kukučína (GMK) by kraj ušetril náklady na prevádzku budovy a režijné náklady. GMK má kapacitu 348 žiakov a v súčasnosti majú 212 žiakov. Podľa úradu dispozične i materiálne objekt GMK vyhovuje potrebám gymnaziálneho štúdia aj za predpokladu nárastu žiakov. Po presťahovaní sa PSLG do jeho priestorov by žiaci oboch škôl mohli študovať, stravovať sa, športovať v jednom ucelenom areáli.

Tradícia a história

V pondelkovej diskusii krajskí poslanci apelovali na tradíciu a históriu objektu PSLG. Obávajú sa, že presťahovanie literárneho gymnázia pod jednu strechu s druhým by mohlo časom znamenať jeho zánik. Apelovali tiež na kraj, aby pomohlo a urobilo všetko pre to, aby počet študentov na ňom narastal.

„Ja som tento návrh ako poslankyňa BBSK a primátorka Revúcej nepodporila. Myslím si, že škole treba dať ešte šancu. Len čo by z tejto budovy odišla, znamenal by to jej zánik. Neviem, či niekde na Slovensku sídlia dve gymnáziá pod jednou strechou. Táto škola má svojho ducha. Určite aj zo strany školy treba popracovať na marketingu,“ dodala primátorka Revúcej Eva Cireňová.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako vyzerala nedávna návšteva ministra Maďariča na revúckom gymnáziu!

Čítajte tiež: FOTO: V Revúcej ošetrujú predmety z múzea. Po povodni opäť zažiarili

V OBRAZOCH: Minister Maďarič navštívil gymnázium v Revúcej
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM