Jakub Forgács Správy

Cestujúcich autobusmi v BBSK čakajú viaceré zmeny. Ako sa dotknú Revúčanov?

Zlepšenie by pri každodennom cestovaní mali pocítiť najmä obyvatelia okresov Brezno, Revúca a Rimavská Sobota.

Ilustračný obrázok k článku Cestujúcich autobusmi v BBSK čakajú viaceré zmeny. Ako sa dotknú Revúčanov?
Zdroj: TASR

V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) platia od nedele (28. 4.) viaceré zmeny v cestovných poriadkoch. Nastanú v prípade 56 autobusových liniek v kraji. Občania to pocítia tak, že autobusy zmenia svoje odchody o pár minút, aby na seba lepšie nadväzovali, prípadne, aby lepšie nadviazali na vlaky, do ktorých prestupujú. Informovala o tom hovorkyňa BBSK Marcela Glevická.

Podľa nej by cestujúci verejnou dopravou mali zmeny uvítať, keďže sa do nich pretavili požiadavky od občanov, starostov obcí a plánovaná spolupráca so susednými krajmi. Všetky zmeny sú aktualizované TU!

„Naše autobusy pokračujú aj do susedných krajov, nekončia v malých obciach na hranici BBSK. Župan Ján Lunter v januári s predsedami Košického a Prešovského kraja hovorili o budúcom integrovanom dopravnom systéme, o možnosti, aby autobusy z BBSK idúce niekedy z menších obcí nekončili v poslednej dedine, ale pokračovali do väčšieho centra, hoci aj v susednom kraji. Cieľom je, aby nevznikali "vnútorné periférie“ v rámci kraja," priblížila Glevická.

Zlepšenie by pri každodennom cestovaní mali pocítiť najmä obyvatelia okresov Brezno, Revúca a Rimavská Sobota. Posilnia sa napríklad spoje z Brezna do Liptovského Mikuláša, čo má zlepšiť nadviazanie na vlaky v smere na Žilinu a Košice. K výraznému zlepšeniu má dôjsť i na trase medzi Banskobystrickým a Košickým krajom, na trase Rimavská Sobota – Tornaľa – Rožňava. Odchody upravili tak, aby na seba nadväzovali autobusy vychádzajúce z Tornale.

Podľa Glevickej sa zlepšilo tiež dopravné spojenie z Revúcej a Telgártu v smere do Popradu, kde počas pracovných dní pribudne jeden priamy spoj a denne tak budú namiesto troch jazdiť štyri. Pribudnú ďalšie dve spojenia s prestupom na zastávke Vernár – čakáreň. Dohromady tak v pracovné dni dôjde k posilneniu spojov z troch na šesť denne v každom smere.

„Dochádza i k úprave spojov na linke Brezno Telgárt tak, aby bolo možné s prestupom na zastávke Šumiac a Červená Skala cestovať do Popradu z Brezna a celého Horehronia,“ dodala Glevická.

Ranný spoj o 7:35 z Revúcej cez Šumiac do Telgártu a späť prestane premávať, keďže o päť minút neskôr z Revúcej vychádza ďalší, ktorý pokračuje na rovnakej trase až do Popradu. Tento spoj bude obsluhovať i zastávku Šumiac s príchodom do Popradu o 9:13. Autobusové spojenie umožňuje plynulý prestup na rýchlik do Žiliny a Bratislavy na vlak InterCity do Košíc a na električku do Smokovca a Štrbské Pleso.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM