Eva Viestová Rôzne

Chata Burda na Muránskej planine zhorela do tla

Chata v horskom sedle Burda v Národnom parku Muránska planina zhorela. Požiar likvidovali v piatok do neskorých nočných hodín. Ako informoval riaditeľ správy Národného parku Muránska planina Milan Boroš, drevený zrub postavili ako jednu z prestupných staníc Huculskej magistrály.

Ilustračný obrázok k článku Chata Burda na Muránskej planine zhorela do tla
Foto: Eva Viestová

Chata už bola zatvorená a pripravená na zimu. Príčiny požiaru vyšetrujú.

Zrub v sedle Burda vybudovali ako informačné centrum, ktoré slúžilo aj ako turistická útulňa. Stavba vznikla ako súčasť spolupráce Správy Národného parku Muránska planina s viacerými subjektmi pôsobiacimi v oblasti cestovného ruchu v rámci projektu Huculská magistrála.

Sedlo Burda sa nachádza v severozápadnej časti NPMP pod Fabovou hoľou v nadmorskej výške 1005 metrov nad morom.

„Zatiaľ vôbec nevieme, čo sa vlastne stalo. Na mieste kde ešte nedávno stál zrub je dnes len kopa popola. Zhorelo úplne všetko,“ skonštatoval Boroš.

V sedle Burda sa pravidelne stretávali účastníci pochodu Clementisovou cestou. Za krátky čas si našlo množstvo priaznivcov, ktorí začali objavovať krásy Muránskej planiny. Pri chate pod kameňolomom účinkovala aj košická filharmónia.

Burda je križovatkou peších, konských, či cyklotrás z južnej strany dolinou Rimavy z Tisovca a zo severu dolinou Hronec zo Závadky nad Hronom. Z Fabovej hole klesajú do sedla trasy, vedúce z Pohronskej Polhory, sedla Zbojská a z Polomky. Smerom z Muránskej planiny vedú do sedla Burda turistické trasy z Nižnej Kľakovej a Sivákovej.

Zhorená chata Burda na Muránskej planine
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM