Jakub Forgács Správy

Chcete sa dať zaočkovať proti COVID-19? Banskobystrický kraj ohlásil zásadné zmeny

Na novom postupe sa zhodli aj zástupcovia ďalších samosprávnych krajov na minulotýždňovom rokovaní Združenia SK8, najmä s ohľadom na očakávaný zvýšený dopyt po tretej dávke vakcíny.

Ilustračný obrázok k článku Chcete sa dať zaočkovať proti COVID-19? Banskobystrický kraj ohlásil zásadné zmeny
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) bude vo svojich očkovacích centrách v Banskej Bystrici, vo Zvolene a v Lučenci očkovať od pondelka 6. decembra len vopred zaregistrovaných záujemcov. Registráciu je potrebné uskutočniť cez portál korona.gov.sk, a to v prípade prvej i tretej dávky vakcíny, a dostaviť sa na pridelený čas a dátum. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Aký je dôvod zmeny?

„K takémuto kroku sme sa rozhodli pristúpiť najmä preto, že dnes sa nám v očkovacích centrách miešajú záujemcovia o prvú, druhú a tretiu dávku vakcíny, registrovaní aj neregistrovaní. Vznikajú dlhé rady a množstvo ľudí sa koncentruje na jednom mieste, čo je pre nich nekomfortné, nebezpečné z epidemiologického hľadiska a náročné na organizáciu,“ hovorí k zmenám v očkovaní podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Na tomto postupe sa zhodli aj zástupcovia ďalších samosprávnych krajov na minulotýždňovom rokovaní Združenia SK8, najmä s ohľadom na očakávaný zvýšený dopyt po tretej dávke vakcíny.

„V priebehu najbližších mesiacov predpokladáme, že nároky na kapacity očkovacích centier budú dvojnásobné, v porovnaní s dneškom. V priebehu júna dostalo druhú dávku vakcíny na celom Slovensku 730 685 osôb, z toho v Banskobystrickom kraji ich bolo 73 504. Tieto majú na tretiu dávku nárok v priebehu decembra. Pre porovnanie, v priebehu mája to bolo 370 178 osôb na Slovensku a 35 094 v našom kraji. Je potrebné, aby sme do očkovania vniesli poriadok a sústredili sa na navyšovanie očkovacích kapacít v súlade s dopytom od registrovaných záujemcov,“ hovorí Ondrej Lunter.

Viac o fungovaní krajských očkovacích centier sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Očkovanie vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Bystrici
12
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM