Správy

Chorobnosť v Banskobystrickom kraji narastá. Zatvorené sú desiatky škôl v 7 okresoch

Počet chorých na akútne respiračné ochorenia v kraji počas piateho týždňa vzrástol v porovnaní s minulým týždňom desiatky percent.

Ilustračný obrázok k článku Chorobnosť v Banskobystrickom kraji narastá. Zatvorené sú desiatky škôl v 7 okresoch
4
Galéria
Zdroj: TASR

Medzitýždňovým nárastom akútnych respiračných ochorení (ARO) o vyše 27 percent a vyšším výskytom chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) o 41 percent sa vyznačoval aktuálny kalendárny týždeň v Banskobystrickom kraji (BBSK). TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„V 5. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ celkovo 9244 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 2715 osôb na 100.000 obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 807 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 237 ľudí na 100.000 obyva­teľov,“ konkretizovala hovorkyňa.

Najvyšší počet chorých na ARO je podľa údajov RÚVZ v okresoch Rimavská Sobota a Zvolen. CHPO najviac postihli obyvateľov okresov Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobota a Revúca.

Ako Tolnayová pokračovala, pre zvýšenú chorobnosť je uzatvorených 26 materských a základných škôl v siedmich okresoch BBSK: Krupina (3 MŠ), Lučenec (2 ZŠ, 2 MŠ), Poltár (1 MŠ), Revúca (1 ZŠ, 2 MŠ ako aj tamojšia nemocnica s poliklinikou), Rimavská Sobota (2 MŠ, 1 ZŠ), Veľký Krtíš (4 MŠ, 5 ZŠ) a Zvolen (3 MŠ).

V kraji sa vyskytol aj jeden prípad meningokokovej meningitídy u dospievajúceho dievčaťa. „Do systému ho nahlásil RÚVZ Lučenec. Príznakmi ochorenia bola telesná teplota 40 stupňov Celzia, bolesti hlavy, zvracanie, petéchie na koži a slabosť v nohách. Výsledky laboratórnych vyšetrení zatiaľ nie sú k dispozícii. Profylaktické podanie u ľudí, ktorí prišli s dievčinou do kontaktu, bolo zabezpečené,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Chrípka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM